Ректор КНУ Володимир Бугров повідомив про відсторонення співробітників університету, які не вакцинувалися

11:40, 8 ноября 2021
«У КНУ не вакцинувалися 17,4 % співробітників, серед них є такі, що перехворіли нещодавно чи мають протипоказання, але є люди, яких ми змушені відсторонити від роботи з 8 листопада», - ректор КНУ Володимир Бугров.
Ректор КНУ Володимир Бугров повідомив про відсторонення співробітників університету, які не вакцинувалися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 листопада набув чинності наказ МОЗ № 2153, згідно з яким від роботи відсторонюються працівники, що не надали документ, який підтверджує їхню вакцинацію від COVID-19, або медичний висновок про наявність протипоказань для щеплення.

Відповідно до наказу, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби обов'язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • установ вищої, післядипломної, професійної перед вищою, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, установ спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Також постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 доповнена пунктом, відповідно до якого:

«Керівникам державних органів (державної служби), керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити:

1) контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19 працівниками та державними службовцями, обов’язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я від 4 жовтня 2021 р. № 2153 (далі — перелік);

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та частини третьої статті 5 Закону України «Про державну службу», крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти СOVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я;

3) взяття до відома, що:

на час такого відсторонення оплата праці працівників та державних службовців здійснюється з урахуванням частини першої статті 94 Кодексу законів про працю України, частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці» та частини третьої статті 5 Закону України «Про державну службу»;

відсторонення працівників та державних службовців здійснюється шляхом видання наказу або розпорядження керівника державного органу (державної служби) або підприємства, установи, організації з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються;

строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили».

Ректор КНУ Володимир Бугров 8 листопада у своєму телеграм-каналі повідомив про відсторонення співробітників університету, які не вакцинувалися.

«Шановна університетська громадо!

Близько двох років тому ми зіткнулися з лихом, яке докорінно змінило наше життя. Трансформації торкнулися і роботи, і дозвілля, і спілкування. Університет зазнав непоправних втрат, підступна хвороба забирає життя наших колег та їхніх рідних. Із цим важко змиритися, до цього не можливо звикнути, та ми, як ніколи, повинні бути згуртовані, зосереджені й відповідальні. Ми повинні зберегти здоров’я й життя працівників та студентів. Світовий досвід підтверджує: імунізація є наразі єдиним відомим методом зупинити пандемію, не дати вірусу знищувати життя. Щепитися потрібно заради себе, своїх рідних, знайомих, заради людей, які працюють, живуть чи проходять поруч із вами, а ще заради тих, хто не може це зробити за станом здоров’я.

Ми повинні зберегти один одного. Це свідомий вибір кожного. І я дуже гордий нашою університетською спільнотою, бо в той час, коли в Україні вакцинувалися 27,46 % людей (з них двома дозами – 19,2 %), у нашому колективі повний курс імунізації пройшли 60,4 % працівників, а ще 22,2 % отримали першу дозу вакцини. І мова не про маленьку академічну спільноту, а про весь майже восьмитисячний Університет! Я хочу подякувати кожному, хто прийняв це рішення, – завдяки вам ми житимемо, працюватимемо і досягнемо успіху! Однак темпи пандемії страшать. Увесь світ намагається вжити заходів, серед них і непопулярні, а іноді й жорсткі. У такий час ми повинні розуміти всю серйозність ситуації та діяти в правовому полі. Державний Університет зобов’язаний неухильно виконувати чинні нормативно-правові акти.

Наразі вступає в дію наказ МОЗ № 2153 від 04.10.2021 р., згідно з яким від роботи відсторонюються працівники, що не надали документ, який підтверджує їхню вакцинацію від COVID-19, або медичний висновок про наявність протипоказань для щеплення. У КНУ не вакцинувалися 17,4 % співробітників, серед них є такі, що перехворіли нещодавно чи мають протипоказання, але є люди, яких ми змушені відсторонити від роботи з 8 листопада 2021 р. Строк відсторонення встановлюється до усунення причин такого відсторонення. Тому Університет продовжить організовувати щеплення співробітників і здобувачів освіти, проводитиме роз’яснювальну роботу та вживатиме всіх заходів для покращення ситуації. Пропрацьований адміністрацією алгоритм дозволить невідкладно повернути людину до роботи, якщо вона зробить щеплення. Ми цінуємо кожного з вас! Університет як великий та складний організм відчує відсутність кожного, проте наразі важливо бути чесними перед собою, людьми і законом. Бажаю здоров’я вам і вашим рідним! З повагою двічі вакцинований ректор Володимир БУГРОВ», - написав він.

Нагадаємо, раніше головний санлікар та керівник Держпраці дали брифінг, де розповіли деталі відсторонення працівників. Пряму трансляцію вело Право ТВ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва