Черговість спадкування за законом: хто має право першочергово претендувати на спадщину

15:37, 8 ноября 2021
Верховний Суд детально розповів про черговість спадкування за законом.
Черговість спадкування за законом: хто має право першочергово претендувати на спадщину
Источник фото: atvmedia.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’яту чергу право на спадкування мають родичі четвертого-шостого ступеня споріднення, якщо відсутні спадкоємці перших чотирьох черг (родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення).

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 641/1082/20.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернулась до суду з позовом, в якому просила: встановити факт родинних відносин, а саме, що вона є троюрідною тіткою племінника; визнати за нею право власності на квартиру в порядку спадкування за законом після смерті її троюрідного племінника.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилалася на те, що помер її троюрідний племінник, який прийняв спадщину після смерті матері та був зареєстрований і постійно проживав за відповідною адресою. Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається з вищевказаної квартири. Позивач звернулася до Сьомої Харківської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті троюрідного племінника, внаслідок чого була відкрита спадкова справа. Однак позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на спадщину, оскільки з поданих документів неможливо підтвердити родинні відносини між нею та її троюрідним племінником та право власності на вищезазначену квартиру не зареєстровано.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і ухвалив нове, яким відмовив у задоволенні позову.

Постанову суду апеляційної інстанції мотивована тим, що позовні вимоги є необґрунтованими, оскільки позивачем не надано належних та допустимих доказів в обґрунтування факту наявності родинних зв’язків, з якими пов’язано право на спадкування за законом, оскільки троюрідна тітка не входить до кола спадкоємців за законом.

Висновок Верховного Суду

ВС зазначив, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених ЦК України.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

У п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа. У п`яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім`ї (статті 1261-1265 ЦК України).

ВС наголосив, що аналіз наведених норм права дає підстави для висновку, що під час вирішення питання, хто є спадкоємцями за законом, необхідно враховувати такі юридичні факти, як: родинні відносини (кровна спорідненість), шлюбні відносини, усиновлення (удочеріння), перебування на утриманні спадкодавця.

Також ВС підкреслив, що у п`яту чергу право на спадкування мають родичі четвертого-шостого ступеня споріднення, якщо відсутні спадкоємці перших чотирьох черг (родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення). До родичів четвертого ступеня споріднення належать діти рідних племінників та племінниць спадкодавця (двоюрідні онуки та онучки) і рідні брати та сестри його діда та баби (двоюрідні дід та баба). До родичів п`ятого ступеня споріднення належать діти його двоюрідних онуків і онучок (двоюрідні правнуки та правнучки), діти його двоюрідних братів та сестер (двоюрідні племінниці та племінники), діти його двоюрідних дідів та бабок (двоюрідні дядьки та тітки). Родичі шостого ступеня споріднення - це діти його двоюрідних правнуків та правнучок (двоюрідні праправнуки та праправнучки), діти його двоюрідних племінників та племінниць (троюрідні онуки та онучки), діти його двоюрідних дядьків та тіток (троюрідні брати та сестри).

Так, звертаючись до суду з позовом, позивач обґрунтувала позовні вимоги тим, що вона має право на спадщину за законом у п’яту чергу.

ВС зазначив, що наявні у справі свідоцтва про народження та свідоцтво про шлюб не підтверджують наявність родинних зв`язків між позивачем та спадкодавцем, троюрідна тітка не входить до кола спадкоємців за законом, а тому суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку про відмову у задоволенні позову.

Верховний Суд залишив рішення апеляційного суду без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про визначення місця проживання дитини разом із матір’ю: ВС вказав на важливий аспект.

Підписуйтесь на наш telegram-канал  t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду