Майже 3 мільйони гривень за трансплантацію легень: як зростуть тарифи на трансплантацію органів

11:09, 10 ноября 2021
Кабмін розгляне постанову, якою планується підвищити тарифи на трансплантацію органів.
Майже 3 мільйони гривень за трансплантацію легень: як зростуть тарифи на трансплантацію органів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сьогоднішньому засіданні Кабмін розгляне постанову, якою планується підвищити тарифи на трансплантацію органів. Як зазначають ініціатори документа, метою розроблення документа є стимулювання розвитку трансплантації.

Так, проектом акта пропонується внести зміни до переліку послуг з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, які надаються учасникам пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів та тарифів на послуги з надання третинної  (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Запропоновані зміни передбачають розділити послугу «Трансплантація серця/комплексу «серце-легені» або після перенесеної трансплантації серця/комплексу «серце-легені»  (від донора-трупа) у тому числі донорський етап»  на дві окремі послуги «Трансплантація серця та лікування після перенесеної трансплантації серця (від донора-трупа), у тому числі донорський етап» та «Трансплантація легень та лікування після перенесеної трансплантації легень (від донора-трупа), у тому числі донорський етап».

Так, зазначені зміни зумовлені низкою факторів, серед яких особливості нозологій, що спричиняють стани, які потребують лікування методом трансплантації, відмінність інтраопераційного періоду, складний перебіг раннього та пізнього післяопераційних  періодів, а також потреба в специфічний багатоетапній медичній реабілітації пацієнтів з трансплантованими легенями.

Підвищення тарифів

Так, трансплантація серця та лікування після перенесеної трансплантації серця (від донора трупа) буде коштувати  2 001 059,72 грн, а трансплантація легень та лікування після перенесеної трансплантації легень (від донора трупа) - 2 678 507, 21 грн.

Автори документа наголошують, що збільшення тарифів пов’язане з низкою причин, серед яких основними є накладні витрати та інфляційні процеси. Також у ході реалізації пілотного проекту  щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів досвід продемонстрував, що під час здійснення лікування методом трансплантації виникають відповідні ускладнення у реципієнтів, що збільшує вартість надання послуги. Одним з таких факторів є складний та дороговартісний посттрансплантаційний період у пацієнтів, яким була проведена трансплантація легень.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді