Президентський університет: хто зможе вступити та як триватиме процес навчання

18:34, 25 ноября 2021
«Судово-юридична газета» проаналізувала концепцію створення Президентського університету.
Президентський університет: хто зможе вступити та як триватиме процес навчання
Джерело фото: zn.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У кінці травня Президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде створено Президентський університет.

«В Україні буде створено Президентський університет – це заклад вищої освіти, який готуватиме людей майбутнього, який збере в одному місці кращих викладачів і навчатиме спеціалістів, що зможуть вирішувати важливі державні завдання для захисту нашої держави», - сказав президент і підкреслив, що у вишу готуватимуть спеціалістів з кібербезпеки, нанотехнологій, біо- та космічних технологій тощо. За словами Зеленського студенти навчатимуться безкоштовно.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що викладачі до новоствореного Президентського університету будуть проходити жорсткий конкурс з роботодавцями, а навчання на бакалавраті триватиме 3 роки. Побудувати виш повинні у Києві на території ВДНГ.

За словами Шкарлета, планується, що навчання розпочнеться з 1 жовтня 2023 року. Орієнтовну вартість робіт оцінили у 7,2 млрд грн.

У затвердженому плані заходів з реалізації концепції проекту «Президентський університет» зазначено, що до 1 червня наступного року має бути здійснена підготовка статутних документів та здійснена його реєстрації в установленому законодавством порядку.

Будівництво

До 1 липня має бути сформована адміністрація. До 1 вересня наступного року має бути визначена земельна ділянка для будівництва на території «Експоцентру України». До 20 грудня наступного року має бути отриманий дозвіл на проведення будівельних робіт.

До 1 жовтня 2023 року має бути завершене виконання будівельних робіт першої черги будівництва та введення в експлуатацію навчально-лабораторного корпусу та апарт-готелю для студентів та викладачів.

До 1 жовтня 2024 року має бути введений в експлуатацію адміністративний корпус. Нарешті до 1 жовтня 2025 року має бути завершене будівництво решти будівель.

Навчання

До 1 грудня цього року повинні  розробити концепцію науково-технологічного парку із спеціальним правовим режимом, що буде діяти при Президентському університеті. До 15 січня 2022 року має бути завершено формування освітніх напрямків. До 1 травня 2023 року має бути проведений конкурс на посади наукових і науково-педагогічних працівників університету.

Ну і навчальний процес попередньо має початися саме 1 жовтня 2023 року, тобто до закінчення будівництва, але вже з житлом для викладачів та студентів у апарт-готелі та лабораторними корпусами.

Фінанси

У серпні цього року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив  виділити на розбудову Президентського університету понад 70 млн грн. У постанові «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти i науки на 2021 рік» зазначено, що відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти i науки на 2021 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків розвитку шляхом:

зменшення ïx обсягу за програмою 2201070 «Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту» на суму 70 010 тис. гривень;

збільшення ïx обсягу за програмою 2201040 «Наукова i науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових  установ»  на суму 14 000 тис. гривень;

збільшення ïx обсягу за програмою 2201260 «Загальнодержавні заходи у сфері освіти» на суму 56 010 тис. гривень.

Іншою постановою, «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яку схвалили з доопрацюванням, встановлюється, що за рахунок бюджетних коштів здійснюється фінансування: підрядних проектних, підготовчих, земельних, будівельних, монтажних/демонтажних та оздоблювальних робіт та послуг, транспортні та складські витрати; розроблення та затвердження будівництва об’єктів, проектів комунікаційних мереж, розроблення документації та проведення експертизи; витрат, пов’язаних з облаштуванням та підключенням мереж, видатки, пов’язані з геологічними дослідженнями; оплата адміністративних зборів та виготовлення документів; оплата вартості технічного та авторського нагляду.

Також у цій постанові зазначено підвищення окладів для працівників установи, яка буде займатися проектуванням вишу. Зокрема, прописано, що з 11 серпня цього року для визначення граничних розмірів окладів працівників спеціальних проектів державної наукової установи «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» застосовується додатковий коефіцієнт підвищення посадових окладів у граничному розмірі 6.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси