Набрання чинності Законом «Про електронні комунікації» перенесуть на пів року

11:33, 1 декабря 2021
Законом, термін набрання чинності якого пропонують перенести, запроваджується ідентифікація користувачів мобільного зв’язку.
Набрання чинності Законом «Про електронні комунікації» перенесуть на пів року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Строк набрання чинності Закону України «Про електронні комунікації» перенесуть. Про це свідчить проект Закону про внесення зміни до розділу ХІХ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про електронні комунікації» щодо перенесення строку набрання чинності (реєстр. № 6360 від 30.11.2021).

Відповідно до законопроекту, Закон набирає чинності з 1 червня 2022 року, а не з 1 січня 2021 року, як було заплановано.

Перешкодою для цього стала відсутність регуляторного органу у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. 

Повноваження нового регуляторного органу мають бути затверджені окремим законом. 

На сьогоднішній день закон, який має визначити, в тому числі статус, повноваження, процедуру призначення членів регуляторного органу, а також перехідний період для передачі повноважень від старого регуляторного органа до нового, ще не прийнятий Верховною Радою України. 

Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про електронні комунікації» електронна комунікаційна послуга буде включати такі типи послуг:

- послуга доступу до мережі інтернет;

- послуга міжособистісної електронної комунікації;

- послуги, що складаються повністю або головним чином з передачі сигналів, у тому числі:

- для здійснення міжмашинної взаємодії;

- для мовлення. 

Універсальними електронними комунікаційними послугами будуть вважатися:

1) послуги широкосмугового доступу до мережі інтернет у фіксованому місці, що відповідають вимогам частини другої цієї статті;

2) послуги голосових електронних комунікацій у фіксованому місці.

Постачальники електронних комунікаційних послуг повинні безоплатно надавати:

  • послуги голосових електронних комунікацій або послуги з передачі текстового повідомлення, якщо вони надаються абонентам для направлення (здійснення) ними благодійного електронного повідомлення;
  • послуги з перерахування коштів як благодійної пожертви на користь неприбуткової організації, у тому числі благодійної організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальної громади на виконання благодійного електронного повідомлення, направленого (здійсненого) таким абонентом;
  • послуги з публічного збору благодійних пожертв з використанням благодійного електронного повідомлення згідно з договором, укладеним між постачальником електронних комунікаційних послуг та неприбутковою організацією, у тому числі благодійною організацією (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальною громадою.

При цьому на суму коштів, перераховану постачальником електронних комунікаційних послуг на цілі благодійної діяльності, зібраних публічним збором благодійних пожертв з використанням благодійного електронного повідомлення, зменшується аванс абонента за електронні комунікаційні послуги. Відповідна сума коштів списується з особового рахунку абонента.

Персоналу постачальника електронних комунікаційних мереж та/або послуг заборонять брати участь у страйках, якщо такі дії призводять до припинення функціонування електронних комунікаційних мереж чи надання електронних комунікаційних послуг, що створює перешкоди для забезпечення національної безпеки, охорони здоров'я, прав і свобод людини (зміни до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»).

У районі проведення антитерористичної операції дозволять здійснювати в установленому Кабінетом Міністрів України порядку тимчасове обмеження надання електронних комунікаційних послуг.

Відновлення послуг у разі втрати електронних ідентифікаційних засобів знеособленим (анонімним) абонентом (у тому числі SІМ-карти, е-SІМ, налаштування інтернет-роутера тощо) буде здійснюватися за умови ідентифікації цього абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг та надання персональних даних.

Постачальники електронних комунікаційних послуг зобов’язані забезпечити можливість ідентифікації кінцевих користувачів із застосуванням засобів електронної ідентифікації високої та середньої довіри відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Послуга перенесення номера надається кінцевим користувачам, які ідентифіковані постачальником електронних комунікаційних послуг у встановленому регуляторним органом порядку. Кінцевий користувач, який не ідентифікований у постачальника електронних комунікаційних послуг, має право здійснювати ідентифікацію.

Доступ до інформації про споживача, факти надання електронних комунікаційних послуг, у тому числі до даних, що обробляються з метою передачі такої інформації в електронних комунікаційних мережах, здійснюється виключно на підставі рішення суду, слідчого судді у випадках та поряду, передбачених законом.

Зняття інформації з електронних комунікаційних мереж постачальників електронних комунікаційних послуг забезпечується єдиною системою технічних засобів, що використовується всіма уповноваженими законом органами, на умовах автономного доступу до інформації у порядку, визначеному законодавством.

Постачальник електронних комунікаційних послуг та/або мереж повинен забезпечити можливість підключення технічних засобів у точці для такого доступу в електронній комунікаційній мережі, визначеній постачальником електронних комунікаційних мереж та/або послуг.

Також згідно із Законом України «Про електронні комунікації» вносяться зміни до КУпАП, КК та процесуальних кодексів у частині функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Відтепер її назва перетворюється на Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему (ЄСІКС).

Згідно зі змінами до Кримінального кодексу мережі електрозв'язку перейменовуються в електронні комунікаційні мережі.

Аналогічна доля чекає на Земельний кодекс, а саме : землі зв'язку (до яких належать земельні ділянки, надані під повітряні і кабельні телефонно-телеграфні лінії та супутникові засоби зв'язку) замінять землі електронних комунікацій.

Одночасно Комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації просить Раду включити в порядок денний шостої сесії та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про електронні комунікації" щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг» (реєстр. N 6183  від 18.10.2021).

Якщо законопроект № 6138 отримає статус закону, він запрацює з 1 липня 2022 року.

Основна ідея цього законопроекту - ідентифікація користувачів електронних комунікаційних послуг.

Для цього законопроектом запроваджуються:

- автоматизована інформаційна система обліку міжнародних ідентифікаторів;

- обмеження доступу кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку;

- міжнародний ідентифікатор (ІМЕІ);

- реєстр ідентифікаторів.

Фактично ж ініціатори законопроекту говорять про три реєстри, відомі як «білі списки», «сірі списки» та «чорні списки».

«Білий список» складається з ідентифікаторів обладнання, дозволених до використання.

«Чорний список» містить ідентифікатори обладнання, яке повинно бути заборонено.

«Сірий список» містить ідентифікатори обладнання, тимчасово дозволеного до застосування. 

З 1 січня 2025 року всі ІМЕІ, які не відповідають структурі та принципу розподілу міжнародних ідентифікаторів або не є унікальними, набувають в реєстрі ідентифікаторів статусу заборонених до використання в електронній комунікаційній мережі. 

Простіше кажучи, оператори зв’язку припинять надання послуг мобільного зв’язку користувачам, які ними не ідентифіковані. Всі телефони залишаться працювати в мережах операторів до 31 грудня 2024 року.

Також «Судово-юридична газета» розповідала про правила визначення цін, проведення акцій та розпродажів, які містить законопроект про захист прав споживачів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва