Законопроект про виключно судовий порядок оскарження дій держреєстраторів рекомендовано включити до порядку денного

08:01, 3 декабря 2021
Антирейдерську колегію Мін'юсту позбавлять повноважень і впровадять виключно судовий порядок оскарження рішень держреєстраторів: законопроекти включать до порядку денного сесії Ради.
Законопроект про виключно судовий порядок оскарження дій держреєстраторів рекомендовано включити до порядку денного
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 грудня відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики, на якому було рекомендовано включити до порядку денного сесії парламенту два законопроекти 4338 та 4338-1, розроблені на виконання Указу Президента. Нагадаємо, що цим Указом Володимира Зеленського ще від 8 листопада 2019 року було передбачено:

- позбавлення Міністерства юстиції повноважень щодо прийняття рішень про скасування реєстраційних дій у сфері державної реєстрації (тобто, забрати відповідні повноваження у Антирейдерської колегії);

- виключно судовий порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності державних реєстраторів.

Законопроект 4338-1 передбачає низку змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства, КПК, законів «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»:

- пропонується виключити статті 37 Закону та 34 Закону про реєстрацію, які закріплювали повноваження Міністерства юстиції та його територіальних органів з розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність державних реєстраторів та суб’єктів державної реєстрації;

- запровадити розгляд судами спорів у сферах державної реєстрації за спеціальною процедурою, в тому числі зі скороченням строків такого розгляду, запровадженням безпосереднього доступу судів до Державного реєстру речових прав та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань; для дослідження доказів по справах щодо спорів у сфері держреєстрації.

- запроваджується викладення судових рішень на спеціальних бланках, що унеможливить зловживання та підробку судових рішень.

Внаслідок цього у разі прийняття відповідних законодавчих змін розгляд скарг на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації прав буде здійснюватись виключно в судовому порядку.

Окремої уваги заслуговують зміни, що передбачають проведення реєстраційних дій на підставі примірників судових рішень в електронній формі, отриманих у результаті інформаційної взаємодії Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та Єдиного державного реєстру судових рішень.

Зазначені новації виключатимуть можливість проведення державної реєстрації на підставі підроблених судових рішень та зменшать прояви рейдерства.

Також передбачено виключення районних державних адміністрацій з числа суб’єктів державної реєстрації, натомість виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад здійснюватимуть повноваження державної реєстрації в обов’язковому порядку.

Законопроект містить низку норм, які передбачають відмову від зберігання відомостей реєстраційних справ на паперових носіях. Зазначене стосується законодавчих змін у частині формування реєстраційних справ в  електронній формі, зберігання справи, сформованої в електронній формі у відповідних реєстрах тощо.

Водночас передбачається, що подальше зберігання вже сформованих реєстраційних справ у сфері нерухомості здійснюватиметься територіальними органами Міністерства юстиції, а у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців – відповідною сільською, селищною або міською радою за місцезнаходженням юридичної особи чи фізичної особи – підприємця.

Також задля вдосконалення процедури надання електронних послуг у сфері державної реєстрації бізнесу, забезпечення ефективних механізмів захисту учасників правовідносин у цій сфері пропонується створення законодавчих передумов для встановлення учасниками юридичної  особи застереження про здійснення реєстраційних дій виключно на підставі рішення учасників, прийнятого в електронній формі та підписаного з  використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри. Очікується, що це  унеможливить рейдерські захоплення юридичних осіб, що встановили  відповідне застереження.

Під час засідання Комітету заступник міністра юстиції Олександр Банчук повідомив, що законопроект № 4338 передбачає позбавлення Мін'юсту повноважень стосовно діяльності Антирейдерської колегії (на що передбачено певний перехідний період), виключно судове оскарження рішень, дій та бездіяльності державних реєстраторів, позбавлення повноважень РДА у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно. Також він стосується новацій стосовно ведення реєстраційних справ в електронній формі і відмови від паперової форми.

Голова підкомітету Ігор Фріс відмітив, що один із законопроектів № 4338 подано КМУ, альтернативний № 4338-1  – народним депутатом Альоной Шкрум та іншими депутатами.

«Невеликий законопроект від Кабміну вирішує питання щодо переведення в електронну форму реєстраційних справ і виключення відповідних державних адміністрацій з числа суб’єктів державної реєстрації (натомість включення до їх числа виконкомів сільських, селищних та міських рад, які будуть здійснювати повноваження у сфері державної реєстрації).

Натомість альтернативний проект № 4338-1 значно ширший. Він якраз і направлений на врегулювання питання, викладеного в Указі Президента від 2019 року, пов’язаного з відходом від процедури оскарження реєстраційних дій до колегії Міністерства юстиції, делегування вказаних повноважень щодо вирішення справи по суті виключно судам.

Обидва законопроекти схвалено підкомітетом і рекомендовано включити до порядку денного», - відмітив Ігор Фріс. 

Таким чином, після включення до порядку денного Комітет зможе приступити до підготовки законопроектів до розгляду в першому читанні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagramщоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки