Закон про обмеження використання пластикових пакетів набуває чинності: що буде заборонено

08:30, 7 декабря 2021
Вже з 10 грудня почне діяти відповідний закон: які будуть зміни.
Закон про обмеження використання пластикових пакетів набуває чинності: що буде заборонено
Джерело фото: zn.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів почне діяти з 10 грудня, оскільки Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» набуває чинності.

Зокрема, передбачаються такі обмеження:

  • заборона безоплатного розповсюдження пластикових пакетів. Тепер їх можна буде тільки купити. Як зазначалося раніше, вони будуть коштувати у магазинах мінімум 2 грн;
  • заборонено розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких, тонких, оксорозкладних пластикових пакетів. Ця заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

Останнє обмеження також не поширюється на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

В.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі програми «Твій день» заявляв, що обмеження обігу пластикових пакетів на території України створені задля запобігання утворенню відходів.

«Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже, менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля», - сказав Стрілець.

Він додав, що використання екоторбинки дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет.

«Давайте не забувати також про те, що альтернатива такому пластику - це не тільки екоторбинка, але й біорозкладний пакет. Він розкладається від 1 до 4 місяців та абсолютно не шкодить довкіллю. Це також альтернатива, яка дозволить лайтово відмовитися від звички купувати шкідливі пластикові пакети», - розповів Стрілець.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що через рік в Україні заборонять виробництво, ввезення та введення в обіг одноразових пластикових виробів, для яких вже є альтернативи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області