Невизначений кошторис та законопроект у стадії розробки: в МОН повідомили, на якій стаді знаходиться реалізація Президентського університету

08:25, 8 декабря 2021
Міністерство освіти і науки відповіло на запит «Судово-юридичної газети», який стосувався деталей будівництва, кошторису та обсягу виконаних робіт Президентського університету.
Невизначений кошторис та законопроект у стадії розробки: в МОН повідомили, на якій стаді знаходиться реалізація Президентського університету
Джерело фото: espreso.tv
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство освіти і науки України (МОН) не надало інформацію про кошторис і ступінь виконання програми побудови Президентського університету, пославшись на те, що не проведено експертизу проектно-кошторисної документації. При цьому розробляється окремий законопроект про Президентський університет. Про це йдеться у відповіді МОН на запит «Судово-юридичної газети».

У відповіді МОН повідомляється, що Планом заходів визначено такі строки їх виконання, відповідальним виконавцем яких є МОН:

формування переліку освітньо-наукових напрямів функціонування Президентського університету і робочих груп за напрямами підготовки – 15 січня 2022 р.;

призначення керівника Президентського університету – 1 травня 2022 р.;

підготовка статутних документів Президентського університету та здійснення його реєстрації в установленому законодавством порядку – 1 червня 2022 р.;

формування адміністрації Президентського університету – 1 липня 2022 р.;

розроблення умов залучення фахівців на посади наукових і науково-педагогічних працівників Президентського університету та правил проведення конкурсу – 15 грудня 2022 р.;

проведення конкурсу на посади наукових і науково-педагогічних працівників Президентського університету – 1 травня 2023 р.;

початок освітнього процесу – 1 жовтня 2023 р.

Далі МОН пише, що «станом на сьогодні не вбачається можливим надати обґрунтовану відповідь на ряд порушених у запиті видання «Судово-юридична газета» питань у зв’язку з відсутністю такої інформації».

У МОН підтвердили інформацію про підготовку законопроекту, який буде регулювати функціонування Президентського університету. В МОН підкреслили, що на даний час даний законопроект перебуває у стадії розробки та «узгодження із зацікавленими сторонами, і внесення його до Верховної Ради України не здійснювалось. Таким чином, вищезазначений законопроект знаходиться на стадії, що передує публічному обговоренню та/або прийняттю рішень».

При цьому у запиті ставилося питання про те, скільки коштів потребує реалізація проекту Президентського університету, яку він площу буде займати, яку зарплату матимуть викладачі, скільки коштуватиме навчання.

На це МОН відповіді не надало, зазначивши, що інформація щодо містобудівних, об’ємно-планувальних, архітектурних, конструктивних, технічних, технологічних вирішень, а також кошторисних показників можуть бути надані після проведення експертизи проектно-кошторисної документації стадії «Проект» першої черги проекту «Президентський університет».

Нагадаємо, у кінці травня Президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде створено Президентський університет.

«В Україні буде створено Президентський університет – це заклад вищої освіти, який готуватиме людей майбутнього, який збере в одному місці кращих викладачів і навчатиме спеціалістів, що зможуть вирішувати важливі державні завдання для захисту нашої держави», - сказав президент і підкреслив, що у вишу готуватимуть спеціалістів з кібербезпеки, нанотехнологій, біо- та космічних технологій тощо. За словами Зеленського, студенти навчатимуться безкоштовно.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що викладачі до новоствореного Президентського університету будуть проходити жорсткий конкурс з роботодавцями, а навчання на бакалавраті триватиме 3 роки. Побудувати виш повинні у Києві на території ВДНГ.

За словами Шкарлета, планується, що навчання розпочнеться з 1 жовтня 2023 року. Орієнтовну вартість робіт оцінили у 7,2 млрд грн.

У затвердженому плані заходів з реалізації концепції проекту «Президентський університет» зазначено, що до 1 червня наступного року має бути здійснена підготовка статутних документів та здійснена його реєстрації в установленому законодавством порядку.

Фінанси

У серпні цього року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив  виділити на розбудову Президентського університету понад 70 млн грн. У постанові «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти i науки на 2021 рік» зазначено, що відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти i науки на 2021 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків розвитку шляхом:

зменшення ïx обсягу за програмою 2201070 «Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту» на суму 70 010 тис. гривень;

збільшення ïx обсягу за програмою 2201040 «Наукова i науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових  установ»  на суму 14 000 тис. гривень;

збільшення ïx обсягу за програмою 2201260 «Загальнодержавні заходи у сфері освіти» на суму 56 010 тис. гривень.

Іншою постановою, «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яку схвалили з доопрацюванням, встановлюється, що за рахунок бюджетних коштів здійснюється фінансування: підрядних проектних, підготовчих, земельних, будівельних, монтажних/демонтажних та оздоблювальних робіт та послуг, транспортні та складські витрати; розроблення та затвердження будівництва об’єктів, проектів комунікаційних мереж, розроблення документації та проведення експертизи; витрат, пов’язаних з облаштуванням та підключенням мереж, видатки, пов’язані з геологічними дослідженнями; оплата адміністративних зборів та виготовлення документів; оплата вартості технічного та авторського нагляду.

Також у цій постанові зазначено підвищення окладів для працівників установи, яка буде займатися проектуванням вишу. Зокрема, прописано, що з 11 серпня цього року для визначення граничних розмірів окладів працівників спеціальних проектів державної наукової установи «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» застосовується додатковий коефіцієнт підвищення посадових окладів у граничному розмірі 6.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва