Стефанчук розповів, коли депутати зможуть голосувати з дому чи під час відрядження

19:29, 14 декабря 2021
Народні депутати зможуть голосувати «з дивану»: Руслан Стефанчук розповів, що концепція вже готується.
Стефанчук розповів, коли депутати зможуть голосувати з дому чи під час відрядження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, вже не перший рік обговорюється питання дистанційного голосування депутатів з будь-якого місця світу чи з їх власного дивану. Наразі у Верховній Раді створена робоча група, яка буде займатися змінами до законодавства про статус народних депутатів, про регламент ВР тощо. Отже, питання онлайн-голосування якраз буде на часі.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю для «Інтерфакс-Україна» розповів, на якій стадії наразі знаходиться така нова опція для депутатів. І поспішив запевнити, що це не для того, щоб депутати могли голосувати, сидячи на курорті, а для різних критичних випадків. Однак з інших його слів випливає, що за нової системи народні обранці зможуть голосувати і будучи «у відрядженні».

«Онлайн-голосування не є юридичним питанням, а технічним. Якщо в нас буде довіра до результатів технічних, то юристи просто опишуть формулами, як воно має діяти, і вона вже представлена.

Думаю, міністр цифрової трансформації найближчим часом представить концепцію: як він це бачить і які технічні рішення для цього потрібні. Якщо ми матимемо гарантію від провідних компаній і технічне рішення, до якого буде довіра, то варто спробувати на якомусь рівні почати впроваджувати. Не треба тільки пересмикувати, нібито депутат не прийде до зали засідань, бо хоче поїхати на море. Я третій рік не можу нікуди поїхати нормально відпочити (сміється)! Але питання не в цьому, а в тому, щоб у критичних ситуаціях ми мали запобіжники», - сказав Стефанчук.

За словами Руслана Стефанчука, у Польщі вже передбачена система онлайн-голосувань.

«Ми-от повернулися з Польщі – там цілком передбачена система онлайн-голосувань, тобто можна голосувати, як будучи особисто присутнім на засіданні, так і в онлайні, так і комбінованим способом. У нас же дивне сприйняття, яке стосується взагалі системи виборів, системи голосування. От, маючи ніби загальне право виборів або голосування як права кожного народного депутата, ми його обмежуємо. Так, якщо ми говоримо про вибори, то відповідне право на участь у них має насправді не кожен громадянин, а лише той, хто в конкретний день може знайти гроші на квиток, приїхати в конкретне місце, де він зареєстрований чи внесений до списку реєстру виборців, у конкретний час прийти, проголосувати та вкинути бюлетень до урни. Це загальне право? Ні. Тому що право як таке мають усі, а от можливість його реалізувати – далеко не кожен.

Те ж стосується й депутатів: кожен має право на голосування при прийнятті рішень, але парламентарій позбавляється його, якщо захворів або перебуває у відрядженні», - сказав Стефанчук.

Він вказав, що два роки тому вніс ідею про електронне голосування,  проте багато колег відразу сприйняли це негативно, адже «це приниження прав опозиції».

«Але треба враховувати, що у світі сьогодні – ціла низка викликів, які ми не можемо спрогнозувати. Наприклад, може так статися, що через пандемію у парламенті не збереться 226 депутатів або щось станеться з приміщенням внаслідок якоїсь умовної воєнної агресії на Грушевського, 5. Ми – єдиний законодавчий орган, і в нас немає варіанту, щоб у випадку чого таки зібратися й ухвалити важливе для держави рішення. Можна ж навіть обмежити перелік рішень, які можуть увалюватися в такий спосіб», - сказав Стефанчук.

Також він зазначив, що народним обранцям придбають нові комп’ютері, бо нинішні вже застарілі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що за словами Зеленського, електронний перепис населення приведе до електронного голосування.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду