Голова комітету ВР розсекретив, коли ухвалять зміни до Конституції та Закон про столицю

16:32, 14 января 2022
Нардеп Андрій Клочко розповів, хто такі префекти та за чим вони будуть наглядати.
Голова комітету ВР розсекретив, коли ухвалять зміни до Конституції та Закон про столицю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко під час презентації проекту «Україна без рейдерства» розповів «Судово-юридичній газеті», коли парламент внесе зміни до Конституції.

За словами Андрія Клочка, зміни до Конституції відбудуться в частині функціонування районних державних адміністрацій.

«Ще там є декілька ключових аспектів, префектура, яка сьогодні в Конституції не виписана, і багато юридичних аспектів, які вже давно потрібно було змінювати. Я впевнений, що в наступному році, як тільки ми знайдемо консенсус з залом, знайдемо триста голосів, необхідних для змін до Конституції, після цього ми вийдемо до голосування в залі», - розповів нардеп.

Як зауважив Андрій Клочко, на сьогодні залишилося узгодити, чи є територіальна громада юридичною особою. «Це є єдина норма, по якій залишилось знайти компромісне рішення для того, щоб виносити проект у зал», - пояснив він.

Також Голова комітету розповів про функції та призначення префектів.

«Префектури будуть в кожному районі працювати. Префект, це по типу французької системи. Перше завдання, яке ставиться для нього - це зберігання територіальної цілісності нашої держави, держави Україна, щоб не було зловживань та спекуляцій з боку керівництва територіальної громади, з приводу переоб’єднання, доєднання або відокремлення від території України. Це - основне, чим він буде зайнятий. Планується, що кожен префект буде на одному окрузі чи одному районі приблизно до трьох років. Ми так визначилися. Тобто, він може пробути місяць, може пробути рік, може пробути два роки або три роки. І буде кадровий резерв. Якщо людина, яка призначена префектом, не виправдала сподівань, то за рахунок кадрового резерву можна буде замінити дану людину на цій позиції».

Щодо проекту Закону «Про місто Київ - столицю України» ( реєстр. 2143-3 від 24.09.2019), то, за словами Андрія Клочка, він запрацює лише тоді, коли буде ухвалений Закон № 4298 «Про місцеві державні адміністрації», який запроваджує функції «м’якої» префектури.

В основі Закону «Про місто Київ - столицю України» лежить розподілення повноважень.

«Мер повинен мати фінансове забезпечення для забезпечення тих обіцянок і тієї роботи, яку він проводив у період передвиборчої кампанії, повинен мати на те ресурс, для того щоб виборцям показати свою спроможність, - впевнений Андрій Клочко. - Що ми маємо на сьогодні в Києві? Ми маємо обраного мера і голову КМДА в одному обличчі. Тобто, в одному обличчі розпорядника коштів, а також людину, яка контролює витрати цих коштів. Ми з вами знаходимось в Києві, ви бачите, у нас не зовсім правильно, не так часто оновлюються транспортні розв’язки, не оновлюється транспорт, не будуються нові станції метро або заморожуються на довгий період. Достатньо складно у нас з новими дорогами, заморожуються або стоять шляхопроводи. Тому потрібна якісна господарська робота людини, яку обрали кияни, для того, щоб вона працювала для киян, а голова КМДА повинен за цим наглядати. Нагляд буде достатньо м’який, префект буде дивитися, на що саме витрачаються гроші. Що таке голова КМДА. Це нагляд за державністю, для того щоб гроші киян мали можливість використовуватися, щоб киянам звітували, куди саме пішли їх гроші».

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що комітет Ради оприлюднив проект змін до Конституції в частині децентралізації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді