В Україні можуть встановити відповідальність за перенесення ембріона людини в організм жінки без її згоди

08:39, 18 января 2022
Також пропонується карати за умисне порушення генетичних зв’язків дитини з її генетичними батьками.
В Україні можуть встановити відповідальність за перенесення ембріона людини в організм жінки без її згоди
Джерело фото: asiaplustj.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

14-го січня у Верховній Раді народні депутати зареєстрували законопроект № 6517 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо правопорушень у сфері застосування допоміжних репродуктивних технологій».

Проектом закону вносяться зміни до Кримінального кодексу України у вигляді доповнення його новими статтями (138-1, 168-1 та 169-1), якими встановлюється кримінальна відповідальність за перенесення ембріона людини в організм жінки без її згоди, за розголошення відомостей про застосування допоміжних репродуктивних технологій та за порушення наслідування генетичних зав’язків при перенесенні ембріона.

За перенесення ембріона людини в організм жінки без її згоди пропонують карати обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Якщо це діяння спричинило смерть жінки або інші тяжкі наслідки, то карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Зокрема передбачається покарання за умисне порушення генетичних зв’язків дитини з її генетичними батьками (або одним з них) при перенесенні в організм жінки ембріона, заплідненого «in vitro» в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Пропонується за це карати обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

А якщо діяння вчинене службовою особою або працівником медичного закладу, що супроводжувалося підробленням документів, то буде каратися позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, які пропонують встановити права та обов’язки сурогатної матері.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду