Середня зарплата працівників апаратів судів становитиме 27 823 грн – у разі прийняття законопроекту

15:53, 20 января 2022
За даними депутатів, у 2019 році середня заробітна плата працівників апаратів судів становила 17 858 грн, з яких 70% становили додаткові виплати, а у 2020 році - 13 692 грн, 50% з них - додаткові виплати.
Середня зарплата працівників апаратів судів становитиме 27 823 грн – у разі прийняття законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 січня Комітет Верховної Ради з питань правової політики розглянув законопроект 6311 стосовно зарплат працівників апарату судів. Результати засідання оцінили члени Комітету.

«Сьогодні на засіданні Комітету правової політики відбувся попередній розгляд проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» № 6311, за результатами якого законопроект було включено в порядок денний сесії.

Це чудова подія, але попереду ще чекають важливі виклики.

Зокрема, вкрай важливо, аби цей проект Закону був прийнятий у першому півріччі 2022 року, оскільки згідно з нормою частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України, в такому разі законопроект можна буде ввести в дію з 1 січня 2023 року. Якщо ж 6311 стане Законом пізніше 15 липня цього року, то введення його в дію стане можливим лише з 1 січня 2024, чого ми і судова система собі дозволити не можемо.

Тож, разом з авторами робитимемо все від нас залежне, аби законопроект був прийнятий якнайшвидше», - заявив народний депутат Сергій Демченко.

У свою чергу член Комітету, народний депутат Роман Бабій повідомив, як зросте зарплата працівників апарату в разі прийняття законопроекту в цілому.

«Сьогодні провели перше в новому році засідання комітету. Серед низки законопроектів розглянули, зокрема, і той, в якому я є співавтором - № 6311 щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів, якому було присвячено багато часу на засіданнях комітетської робочої групи.

Цей законопроект призначений встановити гідні і прозорі умови оплати праці працівників органів судової влади та зупинити масовий відтік кваліфікованих кадрів з української судової системи. Він пропонує збільшити посадові оклади працівників судів у цілому і водночас зменшити у структурі виплат частки додаткових стимулюючих виплат, які призначалися на розсуд керівництва.

Для прикладу, у 2019 році середня заробітна плата працівників апаратів судів становила 17 858 грн, з яких 70% становили додаткові виплати, а у 2020 році - 13 692 грн, 50% з них - додаткові виплати. Якщо проект Закону буде прийнято, середня заробітна плата становитиме 27 823 грн, у якій лише 20 відсотків від посадового окладу становитиме премія відповідно до Закону України «Про державну службу».

Крім законопроекту про оплату праці працівників судів, комітет розглянув ще декілька проектів:

- № 6221 щодо порядку та строків розгляду справ у спорах про захист честі, гідності та ділової репутації, зокрема під час виборчого процесу;

- а також № 6487 та № 6488 щодо організації та діяльності Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Усі розглянуті сьогодні законопроекти комітет рекомендував включити до порядку денного поточної сесії ВРУ.

Найбільша дискусія розгорнулася щодо 2-х останніх законопроектів. Деякі з колег вважали, що їхній зміст суперечить Конституції, проте комітет все ж таки підтримав обидва проекти більшістю голосів. До законопроекту № 6221 також виник ряд питань щодо змісту, однак суперечностей Конституції він не містить, а детальне обговорення його змісту продовжимо під час підготовки до першого читання», - зазначив він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду