Депутати пропонують дозволити розлучення під час вагітності дружини

12:40, 31 января 2022
Депутати пропонують змінити норми Сімейного кодексу, що стосуються процедури розлучення.
Депутати пропонують дозволити розлучення під час вагітності дружини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про це йдеться у законопроекті № 5492 про внесення змін до статті 110 та 111 Сімейного кодексу України, авторами якого є група народних депутатів на чолі з Мариною Бардіною. Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв вніс постанову, якою пропонується прийняти законопроект за основу.

Прийняття проекту, на думку депутатів, усуне перешкоди у реалізації права особи на розірвання шлюбу, що, серед іншого, допоможе особі припинити домашнє насильство у випадках його наявності та захиститися від нього.

Депутати пропонують виключити норму, яка передбачає, що позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини. У Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) відзначили, що відповідно до п. 5 ч. 4 ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК) позовна заява про  розірвання шлюбу повертається у випадку, «коли вона подана  про під час вагітності дружини або до досягнення дитиною одного року без дотримання вимог, встановлених Сімейним кодексом України». У зв’язку з цим, на думку експертів, для забезпечення узгодженості названих законодавчих актів було б доцільним внести відповідні зміни до ЦПК.

Також передбачено,  у випадку коли причиною розірвання шлюбу є ознаки вчинення домашнього насильства, незалежно від результатів розгляду цивільних, кримінальних чи адміністративних справ щодо домашнього насильства, суд не повинен вживати заходів щодо примирення подружжя.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що телеканал «Рада» проводить закупівлі, зміст яких не можуть пояснити.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду