Як зміняться правила реєстрації та обліку зброї: МВС пропонує підкорегувати відповідну Інструкцію

12:52, 1 февраля 2022
Хто і як буде обліковувати зброю та видавати дозволи на її придбання за новими правилами.
Як зміняться правила реєстрації та обліку зброї: МВС пропонує підкорегувати відповідну Інструкцію
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

МВС оприлюднило для громадського обговорення проект наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 622».

Проектом пропонується внести зміни до Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів.

За допомогою змін МВС планує цифровізувати та автоматизувати процеси обліку зброї.

Згідно з ними для отримання в поліції дозволів на зброю громадяни подаватимуть заяву, представники підприємств, установ, організацій та фізичні особи-підприємці - клопотання в письмовій чи електронній формі.

Документи подаються:

  • особисто;
  • через пошту (рекомендованим листом, кур’єром з повідомленням про вручення), що передбачає наступне відвідування заявником органу поліції у призначений день і час. При цьому строк доставки поштової кореспонденції не зараховується до строку надання послуги;
  • через електронний кабінет (за технічної можливості);
  • через уповноважену особу (представника).

Від імені підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців клопотання з додатками подають уповноважені особи (представники), у тому числі, через електронний кабінет.

Документи подаються до:

- органу поліції за місцем проживання особи або місцем зберігання предметів та матеріалів підприємства, установи, організації, фізичної особи-підприємця;

- суб'єкта господарювання, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з торгівлі вогнепальною зброєю невійськового призначення та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду, незалежно від місця проживання фізичної особи.

Мисливську гладкоствольну зброю, її основні частини та пристрої мають право придбавати громадяни України або особи, які мають посвідки на постійне проживання, які досягли 21-річного віку, мисливську нарізну зброю, її основні частини - 25-річного віку, холодну, охолощену, пневматичну зброю - 18-річного віку. 

Громадяни України або особи, які мають посвідки на постійне проживання, можуть мати необмежену кількість мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, її основних частин, пневматичної зброї, холодної та охолощеної зброї, пристроїв, однак повинні забезпечити їх безумовну схоронність.

Отримані від заявника документи вносяться в електронній формі у функціональну підсистему «Єдиний реєстр зброї» єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ.

У разі подання документів через магазин з торгівлі зброєю засобами ЄРЗ повідомляється орган поліції, уповноважений на розгляд відповідних документів. Заявник повідомляється про надходження документів на розгляд до органу поліції у разі зазначення ним відповідної інформації у заяві (клопотанні).

Рішення за результатами розгляду поданих заявником документів приймається органом поліції у формі електронного документа, який підписується кваліфікованим електронним підписом.

На підставі прийнятого рішення в ЄРЗ формується запис про:

  • виданий дозвіл або відмову у його видачі;
  • видане направлення або відмову у його видачі;
  • продовження терміну дії дозволу або відмову у його продовженні;
  • про зміну місця зберігання зброї, боєприпасів до неї, основної частини зброї, пристрою та патронів до них (постановка на облік власника за новим місцем проживання).

З моменту формування відповідного запису дозвіл вважається наданим заявнику.

Протягом дії дозволу на придбання предметів, матеріалів і речовин особа може придбати необхідну їй кількість таких предметів, матеріалів і речовин. Продовження терміну дії дозволу на придбання здійснюється у порядку, встановленому для його надання.

Рішення за результатами розгляду документів приймаються після проведення перевірки достовірності поданих документів.

Тривалість перевірки не повинна перевищувати 30 календарних днів.

Відомості з ЄРЗ надаються в електронній формі шляхом формування витягу, довідки або рішення.

Відомості з ЄРЗ відтворюються без використання спеціальних бланків у формі документа (файлу), в якому відображається QR-код, що дає змогу швидкого і безпомилкового звернення в режимі реального часу до відповідного запису в ЄРЗ, реквізиту електронної печатки органу поліції.

За бажанням заявник може самостійно роздрукувати відомості з ЄРЗ або звернутись за їх отриманням до органів поліції чи магазину з торгівлі зброєю.

Витяг використовується як підтвердження запису в ЄРЗ про наявність у особи відповідного дозволу, якщо це підтвердження вимагається законодавством.

У разі відмови у наданні дозволу, наданні направлення на комісійний продаж, продовження терміну дії дозволу заявнику надається Рішення, у якому зазначається підстава такої відмови.

У такому випадку повертаються кошти за ненадані послуги шляхом подання заяви у довільній формі із зазначенням реквізитів платіжного документа, що підтверджує оплату послуги.

У разі відмови у наданні дозволу, наданні направлення на комісійний продаж, продовження терміну дії дозволу Рішення може бути оскаржене в установленому законодавством порядку.

Дозвіл не буде надаватися, в тому числі:

  • протягом року з дня набрання законної сили рішенням суду про конфіскацію чи оплатне вилучення зброї, основної частини зброї, пристрою;
  • за наявності даних про систематичне (два чи більше разів) порушення такою особою громадського порядку (притягнення два чи більше разів протягом року до адміністративної відповідальності за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • за наявності даних про систематичне порушення вимог Інструкції щодо зберігання, перевезення, використання раніше придбаної зброї, пристроїв (притягнення два чи більше разів протягом року до адміністративної відповідальності за статтями 174, 190, 191, 193, 194, 195 КУпАП);
  • за наявності даних про керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (притягнення протягом року до адміністративної відповідальності за частинами другою, третьою статті 130 КУпАП);
  • за наявності даних про розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді (притягнення протягом року до адміністративної відповідальності за частинами другою, третьою статті 178 КУпАП);
  • за наявності даних про незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах (притягнення протягом року до адміністративної відповідальності два чи більше разів за статтею 44 КУпАП);
  • за наявності даних про вчинення домашнього насильства (притягнення протягом року до адміністративної відповідальності за статтею 173-2 КУпАП).

Як буде здійснюватися облік зброї.

Облік об'єктів дозвільної системи здійснюється органами поліції в електронній формі засобами ЄРЗ.

На кожний об’єкт дозвільної системи в територіальних підрозділах поліції заводиться облікова справа в електронній та паперовій формі, якій присвоюється реєстраційний номер. У разі наявності на підприємстві, в установі, організації кількох об’єктів дозвільної системи на кожен з них ведеться окрема облікова справа.

Внесення в ЄРЗ відомостей про інформаційні об'єкти на зброю, основні частини зброї, пневматичну, холодну, охолощену та нейтралізовану зброю, пристрої здійснюється Експертною службою Міністерства внутрішніх справ України.

Внесення в ЄРЗ відомостей про боєприпаси до вогнепальної зброї, патрони до пристроїв та газових пістолетів і револьверів, холодну зброю-мисливські ножі здійснюється суб'єктом господарювання, про вибухові матеріали - територіальним органом поліції.

Продаж мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної та охолощеної зброї, пристрою здійснюється магазином з торгівлі зброєю, а їх переоформлення від одного власника (у тому числі від спадкоємця) до іншої особи, яка має дозвіл на їх придбання - органом поліції.

Продаж (переоформлення) зброї, основних частин зброї, пристроїв, а також вчинення дій, які мають наслідком зміну інформації про них в ЄРЗ, не допускаються без внесення відповідних відомостей в ЄРЗ.

Під час продажу холодної зброї - мисливських ножів, боєприпасів до зброї, патронів до пристроїв, придбаних на підставі дозволу органу поліції на право зберігання та носіння зброї, пристроїв, магазином з продажу зброї вносяться відомості в ЄРЗ шляхом здійснення запису про їх вид, калібр, кількість та проставляється підпис покупця у відповідних книгах обліку. У подальшому зміни щодо таких мисливських ножів, боєприпасів до зброї, патронів до пристроїв в ЄРЗ не вносяться, фіксуються дані відносно покупця та їх облік в ЄРЗ припиняється.

Підтвердженням продажу (переоформлення) зброї, боєприпасів до неї, основних частин зброї, пристроїв, патронів до них є довідка про продаж (переоформлення).

Облік предметів, матеріалів і речовин, на які поширюється дозвільна система, припиняється в ЄРЗ також у випадках вивезення за межі митної території України, знищення (утилізації), нейтралізації до стану масогабаритного макета зброї чи учбово-розрізного макета зброї або законної передачі на озброєння військовим формуванням або правоохоронним органам.

На кожного власника мисливської нарізної, мисливської гладкоствольної, нагородної, пневматичної, охолощеної, холодної зброї (крім відомчої зброї), пристроїв, заводиться особова справа. Особові справи ведуться в електронній та паперовій формі.

Особові справи у паперовій формі на власників мисливської нарізної, нагородної зброї та пристроїв ведуться в УП ГУНП, на власників мисливської гладкоствольної, пневматичної, охолощеної та холодної зброї - у територіальних підрозділах поліції.

Облік власників холодної зброї - мисливських ножів, придбаних на підставі дозволу органу поліції на право зберігання та носіння мисливської вогнепальної зброї, в органах поліції окремо не ведеться, при цьому відомості щодо придбаних мисливських ножів долучаються до особової справи власника існуючого дозволу.

Ведення особових справ в електронній формі здійснюється шляхом наповнення ЄРЗ відповідними електронними документами.

Протягом п’яти робочих днів після звернення заявника до магазину з торгівлі зброєю останній передає органу поліції документи, подані до нього. Відстріляні кулі та гільзи разом з копією довідки про їх відстріл передаються територіальному підрозділу Експертної служби Міністерства внутрішніх справ України за місцем проживання такого громадянина.

Перевірка порядку зберігання зброї громадянами проводиться дільничними офіцерами поліції не рідше одного разу на три роки.

Також розповідалося, як і навіщо адміністративний нагляд за засудженими будуть замінювати поліцейським контролем.

 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва