РРО в законі: що чекає на ФОПів

17:00, 7 февраля 2022
З 1 січня під гаслом боротьби з контрабандою та тіньовою економікою для переважної частини ФОПів стали обов’язковими РРО та зросли штрафи, однак окремі підприємці можуть отримати амністію.
РРО в законі: що чекає на ФОПів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2022 рік мав розпочати нову еру у житті фізичних осіб-підприємців та їхніх клієнтів. Під гаслом  боротьби з контрабандою та тіньовою економікою для переважної частини перших стали обов’язковими касові апарати. Клієнти ж мали право вимагати чеки… Однак результатом нової хвилі боротьби з тінню можуть стати нові штрафи для підприємців та, як наслідок, збільшення відсотку цієї самої тіні.

Новий рік - нові штрафи

З 1 січня 2022 року платники єдиного податку 2-ї, 3-ї та 4-ї групи зобов’язані встановити реєстратори розрахункових операцій. Тим, хто відмовиться від РРО, загрожують штрафи в розмірі 100% вартості товарів та послуг за порушення, яке було вчинене вперше, та 150% - за повторне порушення.

При цьому підприємець потенційно може стати порушником навіть, якщо справо проводить усі платежі через касу, однак звіт про ці платежі вчасно не побачила податкова. І згідно з законодавством в цьому разі сплачує штраф, оскільки не користувався РРО.  Разом з тим, як пояснила начальник Ізюмської ДПІ Головного управління ДПС у Харківській  області Марина П’яташ, наявна «можливість проведення розрахункових операцій в режимі офлайн на період відсутності зв'язку між ПРРО та фіскальним сервером. Такий режим може тривати не більше 36 годин поспіль та не більше 168 годин протягом календарного місяця». Таким чином, в цей період, за технічні проблеми податкової підприємці не відповідатимуть своєю кишенею.

Ще однією потенційною зоною ризику для ФОПів є необхідність подавати документи, які підтверджують походження товару. Дійсно, згідно зі статтею 44-1 Податкового кодексу «Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством».

Це означає, зокрема, що ФОПи зобов’язані подавати документи про походження товару, які, за словами підприємців, видають далеко не всі постачальники, а також вести повний бухгалтерський облік.  При цьому вичерпний перелік документів визначає Державна податкова служба. Згідно з наказом Міністерства фінансів N 496, який було опубліковано у листопаді 2021 року, документи про походження товару надаються посадовій особі контролюючого органу під час проведення перевірки, в іншому разі - штраф, який полегшить рахунки підприємців на десятки-сотні тисяч гривень.

Разом з тим голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що ФОПИ, «окрім трьох ризикових груп (торгівля підакцизними товарами, реалізація ювелірних виробів)», не зобов’язані надавати документи про походження товарів.

«Підтвердженням походження товару є надходження коштів на рахунок у банку чи готівкових коштів», - зазначається, зокрема, у роз’ясненні очільника парламентського комітету. За його словами,  контролюючі органи зобов’язані у своїй роботі керуватися саме цим документом.

Далеко не всі підприємці вірять словам Гетманцева.

«Я Вам готовий продати товар за умови, якщо Ви сплатите за мене штраф», - переказав автору діалог з покупцем один із підприємців. Частина «єдинників», з якими спілкувався автор цих рядків, тимчасово відмовилася від безготівкових розрахунків, частина подумає про закриття, оскільки штраф за незаконну підприємницьку діяльність суттєво менший (згідно зі статтею 164 Кодексу про адміністративні правопорушення - від 17 тисяч гривень), однак кількість РРО в обігу, як свідчить статистика, збільшується.

Натомість на місцях підприємцям натякнули на потенційні штрафи. Як зазначила  головна спеціалістка ринкового та метрологічного нагляду управління Держпродспоживслужби у Сумській області Ірина Мішукова, за ненадання документів про походження товарів підприємців штрафуватимуть  на суму від 51 тисячі гривень за умови, «якщо продукція не відповідає встановленим вимогам або несе загрозу».

РРО-амністія

ФОПам, які погодяться прийняти нові правила, пропонується фіскальна амністія. Голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує знизити розмір штрафу за невидачу чека, чи непроведення операції у повному обсязі через касу, чи непроведення операції.

При цьому знижені розміри штрафів будуть застосовуватися лише за умови, якщо підприємець використовує РРО, однак остаточно не регулює питання походження товару.

Як розповів депутат «Судово-юридичній газеті», відповідні зміни до законодавства він пропонуватиме внести вже наступного пленарного тижня. Гетманцев висловив сподівання, що документ потрапить до прохідної части порядку денного одного з пленарних днів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде