Третьякова взялася за пенсії працівників ДБР: скільки вони отримуватимуть

13:35, 8 февраля 2022
На сьогодні механізм пенсійного забезпечення працівників ДБР є неврегульованим.
Третьякова взялася за пенсії працівників ДБР: скільки вони отримуватимуть
Джерело фото: ua.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова пропонує парламенту схвалити у першому читанні законопроект №5818 «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань (ДБР)», який розробили у Кабінеті міністрів. Проект відповідної постанови вона внесла до Верховної Ради.

Пропонується внести зміни до законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», поширивши норми цих законів стосовно пенсійного забезпечення та загальнообов’язкового державного соціального страхування на осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань.

Як відомо, згідно зі статтею 19 Закону України «Про Державне бюро розслідувань» особи рядового і начальницького складу ДБР користуються соціальними гарантіями відповідно до Закону України «Про Національну поліцію» та інших законів України з урахуванням положень, установлених Законом.

Пенсійне забезпечення осіб рядового і начальницького складу ДБР проводиться в порядку та на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»; пенсійне забезпечення працівників Державного бюро розслідувань, які є державними службовцями, — в порядку та на умовах, передбачених законом України «Про державну службу».

Але при ухваленні Закону України «Про Державне бюро розслідувань» депутати забули внести зміни до інших нормативних актів з питань соціального забезпечення.

Тобто, механізм пенсійного забезпечення працівників ДБР залишився неврегульованим.

Якщо Рада ухвалить запропонований закон, то особи рядового та начальницького складу ДБР:

- стануть платниками ЄСВ;

- будуть підлягати загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню;

- отримають право на призначення дострокової пенсії за віком.

Якщо їх оберуть народними депутатами, то вони отримають право на депутатську пенсію.

Члени сім’ї працівника ДБР отримають можливість претендувати на пенсію в разі втрати годувальника.

Молодший начальницький та рядовий склад Державного бюро розслідувань в разі настання інвалідності отримає шанс на пенсію, мінімальний розмір якої складає 120 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для осіб з інвалідністю з числа солдатів і матросів строкової служби.

Особи середнього, старшого та вищого начальницького складу ДБР відповідно будуть отримувати 130 відсотків.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що щодо бізнес-омбудсмена пропонують встановити особливий порядок кримінального провадження.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді