Звіти про виконання судових рішень: депутати пропонують удосконалити судовий контроль

16:16, 14 февраля 2022
Які наслідки передбачаються законопроектом щодо неподання таких звітів.
Звіти про виконання судових рішень: депутати пропонують удосконалити судовий контроль
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11-го лютого у Верховній Раді депутати зареєстрували проект закону №7042 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення судового контролю за виконанням судових рішень у господарському і цивільному судочинстві».

Законопроект передбачає доповнення Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК) та Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК) положеннями, які наділяють суд повноваженнями зобов’язувати боржника подати до суду звіт про виконання судового рішення.

У пояснювальній записці зазначено про проблему системного невиконання судових рішень, що спричиняє зневіру суспільства до судової системи та шкоди авторитету держави.

«Згідно з офіційною статистикою Міністерства юстиції України за 2019 рік, на примусовому виконанні знаходилося 796,8 млрд грн, водночас стягнуто було лише 20,7 млрд грн», - йдеться у документі.

Зокрема, пропонується доповнити ГПК статтею 345-1 і ЦПК статтею 453-1 щодо звітів про виконання судового рішення.

Наприклад, у 345-1 йдеться, що суд, який ухвалив судове рішення у господарській справі, за письмовою заявою стягувача може зобов’язати боржника подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

«Стягувач може звернутися до суду з відповідною заявою в разі невиконання без поважних причин боржником судового рішення та за умови, що з моменту відкриття виконавчого провадження пройшло не менше тридцяти календарних днів», - йдеться у документі.

Тоді ж суд могтиме зобов’язати боржника подати звіт про виконання. А за наслідками розгляду звіту або в разі неподання суд може встановити новий строк подання звіту, накласти на боржника штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 49620 грн до 99240 грн станом на 14 лютого 2022 року).

За статтею 453-1 передбачається штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 2481 до 24810 грн).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні можуть посилити відповідальність за продаж піротехніки дітям.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області