У «Слузі народу» пропонують запровадити кримінальну відповідальність за організацію «платних мітингів»

15:20, 24 февраля 2022
Організатор протестів за гроші може отримати до 6 років в’язниці.
У «Слузі народу» пропонують запровадити кримінальну відповідальність за організацію «платних мітингів»
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» пропонують Верховній Раді схвалити у першому читанні законопроєкт за реєстраційним номером 7097 «про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за правопорушення в сфері реалізації права на мирне зібрання» та запровадити кримінальну відповідальність за участь у мітингах за гроші. Відповідний проєкт постанови зареєстровано на сайті парламенту.

Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 2951 «Організація групи, діяльність якої здійснюється під виглядом реалізації права на мирне зібрання», відповідно до якої запроваджується кримінальна відповідальність за організацію платних мітингів з метою впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об'єднаннями громадян, юридичними особами, міжнародними організаціями.

Передбачається, що за такі дії винна особа може бути або оштрафована на суму від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-5100) або арештована на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені на замовлення, – караються штрафом від чотирьох тисяч до шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі від двох до шести років.

При цьому законопроєкт передбачає можливість звільнення особи від кримінальної відповідальності за вчинення на замовлення пропонованого кримінального правопорушення особи, що буде сприяти його розкриттю.

Водночас, замовник (організатор) кримінального правопорушення такому звільненню не підлягатиме.

Законопроєкт не передбачає юридичної відповідальності для учасників зборів, мітингів, походів або демонстрацій, які отримують матеріальну винагороду за участь у таких заходах.

Схвалює подібну ініціативу і у МВС. «Яка ганьба, коли в Києві через Інтернет можна замовити проплачений мітинг з будь якими лозунгами! Шановні народні депутати, давайте приймемо закон про кримінальну відповідальність за організацію та фінансування проплачених акцій протесту і покінчимо з цим ганебним явищем», – заявив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Києві затримали групу осіб, які планували масові заворушення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області