Верховна Рада внесе зміни до Закону про Дисциплінарний статут Національної поліції

10:20, 21 марта 2022
Законопроєкт знімає строкові обмеження щодо присвоєння спеціальних звань поліції під час воєнного стану.
Верховна Рада внесе зміни до Закону про Дисциплінарний статут Національної поліції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 березня у парламенті зареєстровано законопроект 7184 про внесення змін до Дисциплінарного статуту Національної поліції України щодо присвоєння спеціальних звань поліції під час дії воєнного стану.

Як зазначають автори, на сьогоднішній день виконання основних функцій поліції здійснюється поліцейськими цілодобово та безперервно в умовах графіку роботи у посиленому режимі.

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про Національну поліцію» основними завданнями поліції є надання поліцейських послуг у сферах: забезпечення публічної безпеки і порядку; охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави; протидії злочинності; надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

Відповідно до частини другої статті 24 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейські беруть участь у виконанні завдань територіальної оборони, забезпеченні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану у разі його оголошення на всій території України або в окремій місцевості.

Вказані та інші (зокрема передбачені статтями 23 та 24 Закону України «Про Національну поліцію») завдання поліцейські виконують безперервно, ризикуючи щохвилини власним життям та здоров’ям, в не легких для країни умовах запровадженого правового режиму воєнного стану, пов’язаного із збройною агресією Російської Федерації, зазначають автори.

Належне та якісне виконання завдань і функцій поліції в указаних умовах потребує спрощення реалізації ряду процедур, пов’язаних із заохоченнями поліцейських, зокрема – спрощення процедури присвоєння спеціальних звань поліції за особливі досягнення поліцейських під час несення ними служби в умовах дії воєнного стану.

Законопроєкт передбачає забезпечення на законодавчому рівні можливості присвоєння поліцейським достроково спеціальних звань поліції за мужність, відвагу, героїзм, особливі заслуги перед державою в боротьбі із злочинністю,
забезпеченні публічної безпеки і порядку, зразкове виконання службових обов’язків в умовах дії воєнного стану за рішенням керівника поліції.

Законопроектом визначено, що під час дії воєнного стану заохочення у виді дострокового присвоєння чергового спеціального звання може застосовано одноразово до поліцейського одноразово без дотримання строків, зазначених у законодавстві.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва