Верховна Рада розширила підстави для втручання у роботу інформаційних систем

18:00, 24 марта 2022
Втручання в роботу інформаційних систем не буде вважатися несанкціонованим, якщо воно вчинено для пошуку та виявлення потенційних вразливостей.
Верховна Рада розширила підстави для втручання у роботу інформаційних систем
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 24 березня підтримала №7182 про ефективну боротьбу з кіберзлочинністю під час війни.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», відповідно до цього законопроекту втручання в роботу інформаційних систем не буде вважатися несанкціонованим, якщо воно вчинено для пошуку та виявлення потенційних вразливостей.

Цей законопроект спрямований на захист критичної інфраструктури України від кібератак. Зокрема, ним посилюється відповідальність за несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж.

Деталі повідомила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк:

Таке втручання карається штрафом від 1,24 млн до 3,72 млн грн. або обмеженням волі на строк до трьох років.

Якщо ці дії вчинені повторно або групою осіб за попередньою змовою – штрафом від 3,72 млн до 8,68 млн грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років.

Якщо такі дії призвели до витоку, втрати, блокування інформації – штрафом від 8,68 млн до 12,4 млн або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Якщо ці дії заподіяли значну шкоду чи створили небезпеку тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення або інших тяжких наслідків – позбавлення волі строком від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Під час воєнного стану особливо тяжкі дії - які призвели до витоку і втрати інформації, заподіяли значну шкоду чи створили небезпеку аварій і катастроф - караються позбавленням волі від 10 до 15 років із забороною займати посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Водночас якщо дії були вчинені відповідно до Порядку пошуку та виявлення потенційних вразливостей таких систем чи мереж, вони несанкційонованим втручанням не вважаються та під норми кримінальної відповідальності не підпадають.

Крім того, законопроект посилює покарання за протиправне розповсюдження шкідливих програмних чи технічних засобів, призначених для несанкціонованого втручання (вірусних та допоміжних програм) - тепер за це штраф від 2,4 млн до 4,9 млн грн.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду