Раді пропонують надати журналістам, які працюють на передовій статус учасника бойових дій

14:39, 6 апреля 2022
Депутати пропонують посилити соціальні гарантії військових кореспондентів та членів їхніх сімей.
Раді пропонують надати журналістам, які працюють на передовій статус учасника бойових дій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів переважно з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7252 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення статусу журналістів та членів їх сімей, у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації проти України, яким пропонується надати журналістам, які працюють на передовій статус учасника бойових дій

Законопроєктом пропонується доповнити частину першу статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пунктом 25 такого змісту: учасниками бойових дій визнаються «журналісти, які здійснювали професійну журналістську діяльність у регіонах, де проводились активні бойові дії»

Крім цього передбачається доповнення статті 3 закону Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб новим пунктом такого змісту: умови та порядок пенсійного забезпечення, які передбачені цим законом поширюються на журналістів, які отримали поранення, контузії, каліцтва під час здійснення ними професійної журналістської діяльності у регіонах, де проводились активні бойові дії та на членів сімей, батьків, утриманців, у випадку настання смерті журналіста. Це означає, що мінімальний розмір пенсії буде на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а її розмір не може перевищувати 70% зарплати.

Статтю 16 закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» пропонується доповнити новою частиною такого змісту: «У разі смерті журналіста, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час здійснення ним професійної журналістської діяльності у регіонах, де проводились активні бойові дії, прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. Члени сім’ї такого журналіста, його батьки та утриманці користуються усіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством України для членів сім’ї, батьків та утриманців військовослужбовців, які проходили військову службу та смерть яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби».

Згідно до законодавства, учасники бойових дій, серед іншого мають право на: безоплатне забезпечення санаторно­курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно­курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно­курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;

75-відсоткову знижку на квартплату в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

75-­відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією й іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75% знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 5 квітня стало відомо про загибель відомого українського фотографа та документаліста Макс Левін. За даними Офісу генпрокурора, за час українсько-російської війни загинули 18 журналістів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді