Мужчинам-бизнесменам просят разрешить выезд за границу на бизнес-встречи, — Европейская бизнес ассоциация написала Шмыгалю

10:00, 26 апреля 2022
«Не все бизнес-встречи можно провести онлайн»: невозможность выехать за границу мешает мужчинам-бизнесменам проводить переговоры, заявили в Европейской бизнес ассоциации.
Мужчинам-бизнесменам просят разрешить выезд за границу на бизнес-встречи, — Европейская бизнес ассоциация написала Шмыгалю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Европейская Бизнес Ассоциация (ЕБА) сообщает, что обратилась к премьер-министру Украины Денису Шмыгалю с призывом обеспечить возможность выезда мужчинам-бизнесменам.

Отметим, что ЕБА, среди прочего, занимается в Украине еще и тем, что замеряет уровень доверия представителей бизнеса - руководителей компаний-членов ЕБА, к украинским судам. Также нередко она предоставляет свои выводы на различные законопроекты. Почетным членом правления ЕБА является посол ЕС в Украине Матти Маасикас.

Итак, в ЕБА заявили, что «на сегодняшний день в Украине отсутствует четкий и прозрачный порядок получения отсрочек от призыва на военную службу для выезда за границу». А для возобновления экономической активности нужно разрешить мужчинам выезжать за границу на переговоры, обучение и прочее.

«Переговорні процеси, організація логістичних ланцюгів, укладання зовнішньоекономічних контрактів тощо – часом потребують можливості  для ключовому персоналу компаній виїздити за кордон у короткострокові відрядження.

На жаль, досвід 2-х років пандемії та 2 місяці дії режиму воєнного стану демонструють, що не всі зустрічі можливо проводити у форматі онлайн та не всі угоди можуть бути підписані електронними підписами.

Зокрема, налагодження нових логістичних ланцюгів, пошуки нових ринків збуту та постачання зазвичай потребують особистого залучення керівництва та профільного персоналу компаній. Окрім того, аби запускати нові виробничі лінії безпосередньо в країні важливою є можливість для інженерно-технічному персоналу брати участь у відповідному навчанні та обміні досвідом (закордонні спеціалісти часто не можуть прибути до України через безпекові ризики).

Однак, на сьогодні відсутній чіткий та прозорий порядок отримання відстрочок від призову на військову службу з метою виїзду за кордон, що уже у короткостроковій перспективі, на думку експертів Асоціації, може суттєво знизити якість переговорних процесів з міжнародними бізнес-партнерами або й взагалі призупинити запуск нових бізнес проєктів, що, в кінцевому випадку, позначиться на виробництві промислової і сільськогосподарської продукції та, відповідно, знизить надходження валюти в країну.

Невирішеним залишається і питання щодо можливості перетину кордону заброньованих працівників, яким надана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Дениса Шмигаля, Прем’єр-міністра України із закликом забезпечити можливість виїзду для працівників, заброньованих підприємствами на період воєнного стану. Крім того, ініціювати розроблення ефективного та прозорого порядку надання короткострокової відстрочки військовозобов’язаних громадян України від призову на військову службу для виїзду за кордон для бізнес-цілей», - сказано в заявлении ЕБА.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Youtube Право ТВ, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки