У «Слузі народу» пропонують надати статус учасника бойових дій добровольцям, які не увійшли до тероборони

09:20, 28 апреля 2022
Добровольці, які брали участь у війні, але не увійшли до офіційних військових формувань можуть отримати безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування та низку інших пільг.
У «Слузі народу» пропонують надати статус учасника бойових дій добровольцям, які не увійшли до тероборони
Джерело фото: realist.online
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів переважно з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7322 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань, яким пропонується надати статус учасника бойових дій добровольцям, які не вступили до Збройних сил чи МВС, але брали участь в українсько-російській війні.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону про статус ветеранів війни та гарантії їхнього соціального захисту та надати статус учасника бойових дій особам, які не вступили до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Також пропонується поширити статус особа з інвалідністю внаслідок війни та передбачені законодавчі гарантії на тих добровольців, які внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України у період дії воєнного стану при здійсненні самооборони під час виконання завдань, пов’язаних із запровадженням і здійсненням заходів правового режиму воєнного стану.

Згідно до законодавства, учасники бойових дій, серед іншого мають право на:

безоплатне забезпечення санаторно­курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно­курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно­курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;

75-відсоткову знижку на квартплату в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

75-­відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією й іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75% знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 15 березня надала статус учасника бойових дій добровольцям сил територіальної оборони.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду