Відкриття ринку нерухомості: опубліковано список нотаріусів у Києві та області, які можуть вчиняти нотаріальні дії

13:23, 4 мая 2022
Перелік нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна: наказ Мін’юсту.
Відкриття ринку нерухомості: опубліковано список нотаріусів у Києві та області, які можуть вчиняти нотаріальні дії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 травня опубліковано Наказ Міністерства юстиції України від 03 травня 2022 року № 1760/5 "Про затвердження переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна"

 Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 19 квітня 2022 року 480 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану»), Денис Малюська підписав наказ, яким передбачено:

1.Затвердити перелік нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, що додається.

  1. Державному підприємству «Національні інформаційні системи» забезпечити доступ нотаріусів, включених до затвердженого переліку, до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України.

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», Кабмін визначив, що після відкриття ринку нерухомості найближчими днями засвідчувати угоди з нерухомістю зможуть не всі нотаріуси.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 № 480 визначено, що нотаріальні і реєстраційні дії щодо нерухомого майна зможуть вчиняти не всі нотаріуси, а тільки ті, які будуть включені до затвердженого Мін’юстом відповідного переліку.

Нотаріальне посвідчення договору про відчуження (купівля-продаж, дарування тощо) нерухомого майна буде здійснюється виключно за його місцезнаходженням, крім випадку, коли йтиметься про нерухомість, розташовану у Києві та області.

Оформлення операцій щодо майна столичного регіону буде здійснюватися нотаріусом, робоче місце якого розташовано у місті Києві або Київській області, за місцезнаходженням такого майна, або місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

Нотаріус не може посвідчити договір про відчуження нерухомості до спливу одного місяця з дня державної реєстрації права власності відчужувача. Виняток: набуття відчужувачем права власності у порядку спадкування або у результаті визначення розміру часток у праві спільної сумісної власності.

Забороняється нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомості, які укладені від імені фізичної особи-відчужувача на підставі довіреності.

Також забороняється вчинення нотаріальних дій щодо нерухомого майна нотаріусами, робоче місце яких розташовано на території, що входить до затвердженого Міністерством юстиції переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до реєстрів в умовах воєнного стану.

Нижче наводимо перелік за областю (переліки за активним посиланням).

 Вінницька область

Волинська область

Дніпропетровська область

Житомирська область

Закарпатська область

Запорізька область

Івано-Франківська область

Київська область

Кіровоградська область

Львівська область

Миколаївська область

м. Київ

Одеська область

Полтавська область

Рівненська область

Сумська область

Тернопільська область

Харківська область

Хмельницька область

Черкаська область

Чернівецька область

Чернігівська область

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва