Рада розширила можливості для укладання колективних договорів та дочасного припинення їхньої дії

11:30, 13 мая 2022
Колективні договори можна буде укладати з фізичною особою, яка використовує найману працю, однак угода буде чинної не більше року в разі реорганізації підприємства.
Рада розширила можливості для укладання колективних договорів та дочасного припинення їхньої дії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила законопроєкт №5266 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників, яким розширила можливості для укладення колективних договорів та для дочасного припинення їхньої дії та перегляду змісту. За відповідне рішення проголосували 277 народних депутатів.

Ухваленим законом з одного боку розширено можливості для укладання колективних договорів. Зокрема, якщо чинна редакція статті 11 Кодексу законів про працю передбачала, що договорі може укладатися лише на підприємствах, які мають статус юридичної особи, то в ухваленому документі «колективний договір укладається на підприємстві, в установі, організації, а також з фізичною особою, яка використовує найману працю».

Разом з тим документ надає додаткову можливість для дочасного перегляду колективного договору. Чинна редакція статті 17 Кодексу законів про працю передбачає, що у разі зміни роботодавця чинність колективного договору зберігається протягом строку його дії, але не більше одного року. При цьому зазначається, що в разі ліквідації підприємства колективний договір є чинним протягом усього періоду ліквідаційної процедури.

Схвалена ж редакція скорочує тривалість життя колективного договору до щонайбільше одного року навіть в разі реорганізації підприємства. .В разі ж ліквідаії, на новоствореному підприємстві колективний договір укладається за ініціативою роботодавця чи найманих працівників(працівника)

Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства, установи, організації, фізичної особи, яка використовує найману працю, незалежно від того, чи є вони членами професійної спілки, і є обов’язковими як для власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує найману працю, так і для працівників. Роботодавець зобов’язаний ознайомити усіх працівників з текстом колективного договору.

Крім цього законом уточнено положення законодавства у частині визначення ознак того, що є масовим вивільненням працівників з ініціативи роботодавця та як роботодавець здійснює повідомлення про масове вивільнення; порядку проведення роботодавцем консультацій з профспілковими представниками перед масовими звільненнями працівників.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», напередодні депутати схвалили у першому читанні законопроєкт, яким пропонується запровадити договірний режим трудових відносин для малого та середнього бізнесу та серед іншого передбачити перенесення відпустки працівника без його згоди.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області