Суд не зможе зупиняти наказ командира, відданий військовослужбовцю

12:47, 18 мая 2022
До Кодексу адміністративного судочинства України внесуть зміни, які унеможливлять забезпечення позовів у виді зупинення наказу під час воєнного стану чи в бойовій обстановці.
Суд не зможе зупиняти наказ командира, відданий військовослужбовцю
Джерело фото: Хмельницька міська рада
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 травня відбулось засідання Комітету з питань правової політики, на якому рекомендовано ухвалення в цілому як закону законопроекту про внесення змін до статті 151 Кодексу адміністративного судочинства (КАСУ) щодо забезпечення позовів у виді зупинення наказу під час воєнного стану чи в бойовій обстановці №7292. Автором проекту виступає представник Володимира Зеленського у КСУ, депутат Федір Веніславський.

Законопроектом пропонується внести зміни до ч. 3 статті 151 КАСУ щодо доповнення підстав, за яких не допускається такого забезпечення позову, як «зупинення наказу або розпорядження командира (начальника), відданого військовослужбовцю в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці».

Члени Комітету переконані, що в умовах повномасштабної війни зазначений законопроект є нагальним і потребує невідкладного розгляду, а його прийняття створить умови для виконання військовослужбовцями наказів або розпоряджень командирів (начальників) в бойовій обстановці.

«Основним розпорядчим актом військового управління за цих умов є наказ або розпорядження командира (начальника), який відповідно до військових статутів України віддається на правах єдиноначальності командира військової частини (начальника установи), що містить норми, обов’язкові для виконання підлеглим. Невиконання наказу або непокора військовослужбовця наказу або розпорядженню командира (начальника), вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, здатна спричинити не тільки тяжкі наслідки, але і заподіяння смерті військовослужбовцям або інших особам і цивільному населенню, потраплянню їх у полон, або навіть заподіянню шкоди національним інтересам України. Відповідно до статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України рішення (нормативно-правові акти чи індивідуальні акти) суб’єктів владних повноважень можуть бути оскаржені до адміністративного суду, а відповідно до статей 150–151 Кодексу адміністративного судочинства України судом може бути забезпечено такі спори шляхом зупинення дії індивідуального акта або нормативно-правового акта, що є неприпустимим під час виконання військовослужбовцем наказів їх командирів під час війни.

Метою проекту Закону є забезпечення безумовного виконання військовослужбовцями законних наказів командирів (начальників), відданих в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці», - зазначає у поясненнях Федір Веніславський.

Зазначимо, що статтею 6 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженего Законом України від 24 березня 1999 року № 551-XIV (далі – Дисциплінарний статут), визначено, що право командира – віддавати накази і розпорядження, а обов’язок підлеглого – їх виконувати, крім випадку віддання явно злочинного наказу чи розпорядження. Наказ має бути виконаний сумлінно, точно та у встановлений строк.

Відповідальність за наказ несе командир, який його віддав.

У разі непокори чи опору підлеглого командир зобов’язаний для відновлення порядку вжити всіх передбачених статутами Збройних Сил України заходів примусу аж до притягнення його до кримінальної відповідальності.

Згідно зі статтею 110 Дисциплінарного статуту усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі: прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод; незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.

При цьому військовослужбовці, які подали заяву чи скаргу, мають право, зокрема, оскаржити прийняте за їх заявою чи скаргою рішення в суді (стаття 112 Дисциплінарного статуту). У свою чергу згідно із статтею 113 Дисциплінарного статуту подання скарги військовослужбовцями не звільняє їх від виконання своїх службових обов’язків і наказів командирів (начальників).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде