Рада на час війни заборонила продаж в Україні ліків з РФ та Білорусі

15:21, 22 мая 2022
МОЗ зможе на час війни призупинити або скасувати реєстрацію ліків з РФ та Білорусі.
Рада на час війни заборонила продаж в Україні ліків з РФ та Білорусі
Джерело фото: ekozlov.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила у другому читанні та вцілому законопроєкт №7313 про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь, яким пропонується тимчасово заборонити продаж в Україні ліків з РФ та Білорусі. За відповідне рішення проголосували 313 народних депутатів, повідомив у Телеграм перший заступник голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Законом доповнено статтю 9 закону «Про лікарські засоби» реченнями такого змісту: « У державній реєстрації лікарських засобів може бути відмовлено або в порядку, встановленому Міністерством охорони здоров’я, державну реєстрацію лікарських засобів може бути скасовано шляхом припинення або скорочення терміну дії реєстраційного посвідчення лікарського засобу у разі, якщо за результатами експертизи та/або розгляду реєстраційних матеріалів, доданих до заяви про державну реєстрацію, перереєстрацію лікарського засобу або внесення змін до реєстраційних матеріалів на лікарський засіб, буде виявлено, що один, декілька або всі етапи виробництва лікарського засобу здійснюються підприємствами, виробничі потужності яких розташовані на території держави-агресора (Російської Федерації) або Республіки Білорусь. Державна реєстрація всіх або окремо визначених МОЗ ліків може бути скасована шляхом припинення дії реєстраційного посвідчення або тимчасово зупинена шляхом зупинення дії реєстраційного посвідчення до прийняття міністерства, про поновлення або скасування державної реєстрації у разі встановлення факту, що заявник (власник реєстраційного посвідчення) цих лікарських засобів або уповноважений ним представник прямо або опосередковано є пов’язаним із суб’єктами господарювання, включаючи їх представників, їх відокремлені підрозділи (філії, представництва), ліцензіатів, заявників, виробників та постачальників, які здійснюють пряму або опосередковану діяльність з виробництва лікарських засобів на території держави-агресора (Російської Федерації) або Республіки Білорусь, або після 23 лютого 2022 року брали участь хоча б в одному з етапів виробництва будь-якого лікарського засобу чи АФІ підприємством, розташованим на території держави- агресора (Російської Федерації) або Республіки Білорусь, надавали такому підприємству в користування фармацевтичні матеріальні або нематеріальні активи.

Рішення про скасування державної реєстрації лікарського засобу, у випадках передбачених п’ятим реченням цієї частини, може бути прийняте не раніше ніж через три місяці після ухвалення рішення про тимчасове зупинення дії реєстраційного посвідчення на цей лікарський засіб за погодженням з Кабінетом Міністрів України у разі, якщо заявник (власник реєстраційного посвідчення) продовжує діяльність, передбачену п'ятим реченням цієї частини.

За словами очільника комітету з питань здоров’я нації Михайла Радуцького, в Україні вже діє заборона на ввезення медпрепаратів із Росії та Білорусі. Однак нардеп зауважив, що через інші країни до України можуть потрапити препарати, вироблені на російських підприємствах міжнародних фармацевтичних компаній. Законопроєкт, за словами його авторів цю прогалину ліквідує.

Також документ передбачає, що на час воєнного стану Кабмін за поданням міністерства охорони здоров’я може тимчасово забороняти експорт ліків в разі незабезпечення ними в необхідному обсязі системи охорони здоров’я.

Закон діє протягом трьох місяців після завершення воєнного стану.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав указ про заборону реклами ліків.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва