Закон про повернення відшкодування ПДВ бізнесу та пільговий імпорт спецмашин набув чинності: що зміниться для бізнесу

11:29, 26 мая 2022
На час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його скасування дозволено пільговий імпорт автобусів вантажівок та спецмашин, які відповідають стандарту «Євро-3» але заборонили їхній продаж протягом 3 років. Відновлено бюджетне відшкодування ПДВ.
Закон про повернення відшкодування ПДВ бізнесу та пільговий імпорт спецмашин набув чинності: що зміниться для бізнесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7360 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану. Відповідний запис з’явився на сайті парламенту, а сам документ вже набув чинності та опублікований в газеті «Голос України» та передбачає низку новацій для бізнесу.

ПДВ повернуть, але не відразу

Ухваленим законом внесено зміни до перехідних положень Податкового кодексу та передбачено, що  повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Також відновлюються камеральні перевірки та документальні перевірки податкової звітності.

Як уточнив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк повертати ПДВ будуть за таким графіком: за січень – одразу, лютий-травень – у серпні. Червень і далі у звичному порядку. До цього пропонувалося відшкодовувати ПДВ облігаціями з розстрочкою на 5 років, однак, за словами Железняка, від цієї ідеї вирішили відмовитися.

Звітуй та плати якщо можеш

Законопроєкт передбачає відновлення обов'язку сплати податків і подання звітності для бізнесу, який має можливість своєчасно виконувати цей обов'язок. Автори переконують, що не платити податки, тому що війна, більше ніхто не зможе. Неможливість сплачувати податки потрібно буде підтвердити. Перелік відповідних документів встановлюватиметься Мінфіном.

При цьому платники податків звільняються від відповідальності за несвоєчасні подання звітності чи сплату податків у період з 24 лютого 2022 року, якщо ці податкові обов’язки  були виконані протягом 60 днів із дня відновлення такої можливості.

Звільнення від відповідальності поширюється і на бізнес, який перейшов на спрощену систему оподаткування(2% з обороту). Підприємців буде звільнено від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов'язків з 24 лютого 2022 року до переходу на спрощену систему, за умови виконання таких обов'язків протягом 60 днів із дня переходу на спрощену систему.

Суми податкового кредиту включені за ті товари, які були потім знищені внаслідок війни, включаються до податкового кредиту, але не підлягають бюджетному відшкодуванню.

Як відомо, на час війни в Україні було впроваджено добровільну сплату податків для малого та середнього бізнесу та скасування відповідальності за несплату податків та не подання звітності, якщо бізнес не має такої можливості. Однак у «Слузі народу» заявляли, що частина бізнесу не платить податки прикриваючись війною і пообіцяли прикрити лазівку.

Іноземним вантажівкам та спецмашинам зелена вулиця

На час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його скасування дозволили пільговий імпорт автобусів вантажівок та спецмашин, але заборонили їхній продаж протягом 3 років після купівлі. При цьому ввезений транспорт має щонайменше відповідати стандарту «Євро-3».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», в управлінні Державної податкової служби пояснили, як сплачувати задекларований ПДВ під час воєнного стану.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду