Форс-мажор не звільняє від необхідності виконання зобов’язань

12:16, 8 июня 2022
Форс-мажорні обставини звільняють тільки від відповідальності за порушення зобов’язань - нарахування штрафів чи пені, проте не звільняють від необхідності виконання відповідних договірних зобов’язань.
Форс-мажор не звільняє від необхідності виконання зобов’язань
Джерело фото: Sun.Stock.Video / Depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 28.02.2022 ТПП на своєму сайті розмістила лист, яким визнала військову агресію Російської Федерації проти України форс-мажорними обставинами з 24.02.2022.

Враховуючи надзвичайно складну ситуацію, ТПП таким чином спростила процедуру засвідченя форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) і з метою позбавлення обов'язкового звернення до ТПП і підготовки пакету документів у період дії введеного воєнного стану, розмістила на своєму сайті загальний офіційний лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Це надає можливість за необхідністю роздруковувати відповідне підтвердження всім, кого це стосується.

Разом з тим, що форс-мажорні обставини звільняють тільки від відповідальності за порушення зобов’язань (тобто від нарахування штрафів/пені), проте не звільняють від необхідності виконання відповідних договірних зобов’язань.

Зокрема, якщо у строк не вдалося поставити товар, то підприємець може посилатися на форс-мажор як на підставу для звільнення від нарахування штрафу за прострочення строків поставки. Однак форс-мажор не звільняє його від обов’язку все-таки здійснити таку поставку.

Або ж, якщо ви закрили кав’ярню, то саме лише застосування форс-мажору звільнить вас від відповідальності за прострочку сплати орендної плати (неустойка, штраф, пеня), а не від самої орендної плати за цей період.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде