Оксана Блажівська представила Україну на Генеральній Асамблеї Європейської мережі рад юстиції: основні тези виступу

10:51, 9 июня 2022
Член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська виступила перед представникам вищих рад правосуддя з доповіддю на тему: «Судова система під час війни: подолання викликів».
Оксана Блажівська представила Україну на Генеральній Асамблеї Європейської мережі рад юстиції: основні тези виступу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до Указу Президента України № 671/2021 «Про питання координації зовнішньополітичної діяльності держави» та на додаток до листа Вищої ради правосуддя від 24 травня 2022 року № 2489/0/9-22 інформуємо, що член Вищої ради правосуддя Блажівська Оксана Євгенівна взяла участь як спостерігачі у засіданні Генеральної Асамблеї Європейської мережі рад юстиції (далі – ГА ЄМРЮ), яке проходило з 1 по 3 червня 2022 року у місті Афіни (Грецька Республіка).

Цьогорічною темою ГА ЄМРЮ була судова солідарність у часи кризи.

Засідання ГА ЄМРЮ є унікальним майданчиком для обміну досвідом та обговорення актуальних питань судоустрою і гарантій незалежності суддів з представниками вищих рад правосуддя європейських країн.

Згідно з порядком денним ГА ЄМРЮ член Вищої ради правосуддя Блажівська О.Є. виступила перед представникам вищих рад правосуддя з доповіддю на тему: «Судова система під час війни: подолання викликів».

У своєму виступі Блажівська О.Є. звернула увагу, що Вища рада правосуддя та ЄМРЮ мають дружні стосунки впродовж тривалого часу. Разом з цим, Вища рада правосуддя прагне до більш тісної та плідної співпраці з ЄМРЮ, оскільки розглядає її як унікальну можливість встановлення прямих контактів із представниками більше ніж двадцяти рад юстиції країн Європейського Союзу та країн кандидатів на вступ до ЄС для обміну досвідом та кращими практиками з питань функціонування судової влади, забезпечення незалежності та підзвітності судової влади з метою сприяння здійсненню неупередженого, якісного та ефективного правосуддя в розумні строки та в інтересах усіх громадян.

Блажівська О.Є. зауважила, що Вища рада правосуддя також відкрита та зацікавлена у співпраці з представниками вищих рад правосуддя на двосторонньому рівні для встановлення більш тісних контактів шляхом укладення меморандумів про співпрацю та їх подальшою реалізацією у практичному плані.

Членкиня Вищої ради правосуддя висловила вдячність європейським колегам за дієву підтримку нашої держави у такий трагічний для України та критичний для всієї Європи час.

Вона акцентувала, що з перших днів війни представники судової влади разом зі своїм народом стали на захист Батьківщини, права на життя у вільній європейській державі та розповіла колегам про євроінтеграційні кроки, які здійснюються у правовій царині. Зазначила, що успішна судова реформа в Україні є одним з каталізаторів для інтеграції в Європейський Союз. В межах судової реформи Україна робить все можливе для запровадження високих міжнародних стандартів та подолання стереотипу щодо недовіри до судової влади в Україні. Під час війни Україна продовжує вживати заходи для того, щоб набути повноправного членства у Європейському Союзі.

Під час доповіді Оксана Блажівська поінформувала про проблеми та виклики, які постали перед судовою системою України у зв’язку з військовою агресією росії проти нашої держави.

Членкиня ВРП зазначила, що в умовах війни і постійної потреби додаткових коштів на армію гостро стоїть питання забезпечення фінансування судової системи. Адже доведеться витратити значні ресурси на відбудову приміщень судів та поновлення матеріально-технічної бази. Для вирішення цього питання Україна потребує фінансової та консультативної допомоги.

Блажівська О.Є. поінформувала учасників ГА ЄМРЮ про ініціативи Президента України створити спеціальний міжнародний трибунал для розслідування воєнних злочинів, який зміг би дати юридичну оцінку доказам агресії росії проти України, а також, спеціальний міжнародний арбітраж, який стане ефективним механізмом перетворення заморожених за кордоном активів російської федерації на компенсації для українців, які постраждали від дій росії.

Членкиня ВРП акцентувала, що Україна пишається співпрацею з Європейським Союзом, вищими радами правосуддя країн Європейського Союзу, а також висловила вдячність за надану підтримку та заохотила всіх учасників ГА ЄМРЮ надавати консультативну і технічну допомогу для відновлення судової системи у воєнний та післявоєнний час. Також було наголошено на важливості для нас консультативної експертної допомоги у процесі змін профільного законодавства.

ГА ЄМРЮ ухвалила Афінську Декларацію щодо суддівської солідарності у часи кризи. Документ визначає, що передбачає суддівська солідарність та які дії можуть бути вжити для підтримки будь-якої судової системи, яка зазнає нападу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді