У «Слузі народу» пропонують списати кредити для позичальників, майно яких знищено: є умови

18:00, 14 июня 2022
Пропонується встановити, що право на списання боргів за кредитами мають позичальники загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 кв м, для житлового будинку - 250 кв м, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см3.
У «Слузі народу» пропонують списати кредити для позичальників, майно яких знищено: є умови
Джерело фото: ru.slovoidilo.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7441-1 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, яким пропонується призупинити виплати за кредитами для позичальників, майно яких знищене  внаслідок воєнних дій, за наявності підтверджуючих документів

Як зазначив у Телеграм перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк, законопроєктом пропонується передбачити можливість замороження виплат по кредитах для фізичних осіб-позичальників майно яких: а) опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій;

б) пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій,  за наявності підтверджуючих документів

«Замороження» кредиту (виплата основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) для позичальників відбувається до моменту отримання позичальником державної компенсації за майно.

Також пропонується передбачити списання кредитів для окремих категорій позичальників. На списання заборгованості мають право позичальники, у яких:

- загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 кв м, для житлового будинку - 250 кв м, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см3;

- станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;

- метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію від держави.

Для зупинення виплат за кредитом або його списання, особи, які на це претендують мають подати заявку у період дії в Україні воєнного стану + 3 місяці після дня його припинення.

Це вже не перша ініціатива, яка передбачає списання боргів за кредитами в разі знищення заставного майна. Як повідомляла «Судово-юридична газета»,  на початку червня група депутатів з фракції «Слуга народу» та позафракційні серед яких колишній спікер парламенту Дмитро Разумков запропонували списати борги за кредитами особам, які втратили майно через війну. Також передбачалася виплата компенсацій банкам за рахунок коштів держбюджету. Однак альтернативна ініціатива має більше шансів, зважаючи, що готувалася за дорученням Президента України Володимира Зеленського.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси