У Мінюсті пояснили, що змінить Закон про адміністративну процедуру

16:00, 15 июня 2022
Закон про адміністративну процедуру має захистити людей від свавілля держорганів, але набуде чинності він не одразу.
У Мінюсті пояснили, що змінить Закон про адміністративну процедуру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 червня, Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про адміністративну процедуру» №2073-IX від 17.02.2022 року.

Заступник міністра юстиції Олександр Банчук зазначає, що в законі враховано наступні пропозиції:

  • щодо непоширення дії Закону на сфери громадянства та надання притулку в Україні;
  • нагородження державними нагородами, національної безпеки і оборони, здійснення помилування;
  • щодо строків набрання чинності Закону протягом 18 місяців із завданням Кабінету Міністрів України підготувати та подати на розгляд парламенту пропозиції щодо внесення відповідних змін до законодавчих актів.

Дія Закону розповсюджується на:

  • усі випадки, коли органи державного управління приймають рішення про права та обов'язки фізичних та юридичних осіб або вживають будь-яких дій, що зачіпають права і свободи громадян;
  • усі органи державного управління на всіх рівнях;
  • усі сфери функціонування публічної адміністрації: реєстрація громадян, податки та митні збори, ліцензування, землекористування, дозволи на будівництво, соціальні виплати, пенсії, права ветеранів тощо.

За словами чиновника Мінюсту, закон про адміністративну процедуру захищає людей від свавілля держорганів (як-от, зменшення пенсії навіть без інформування особи), створює умови для запобігання «забудовним скандалам», адже передбачає залучення «заінтересованих осіб», робить дієвим позасудовий захист, надає доброчесним службовцям чіткий порядок дій для прийняття збалансованих і  законних рішень і завершує формування системи базового законодавства для сфери врядування.

Нагадаємо, що спочатку Володимир Зеленський наклав вето на прийнятий Радою законопроект № 3475 «Про адміністративну процедуру». Потім його було ухвалено з пропозиціями Президента.

У своїх пропозиціях Володимир Зеленський запропонував вивести з-під дії цього документа відносини, що виникають під час застосування законодавства про національну безпеку та оборону, громадянство, надання притулку в Україні.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», серед іншого, законом запроваджується порядок виконання адміністративних актів, він передбачений Розділом VII законопроекту.

Адміністративний акт, як правило, ухвалюється  у письмовій (електронній або паперовій) формі. У випадках, передбачених законом, у тому числі з метою запобігання загрозі життю, здоров’ю громадян, майну або громадській безпеці, адміністративний акт може бути прийнято в усній формі.

Він набирає чинності стосовно учасника адміністративного провадження з дня доведення його до відома відповідної особи, якщо інший строк набрання ним чинності не передбачено законом або самим адміністративним актом.

Доведення адміністративного акта до відома особи здійснюється шляхом:

1) вручення акта або надсилання його поштою (рекомендованим листом з повідомленням про вручення);

2) надсилання на адресу електронної пошти чи передачі з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку;

3) публічного оголошення, оприлюднення згідно з вимогами законодавства;

4) усного повідомлення у випадках, передбачених законом.

Якщо адміністративний акт стосується великої кількості осіб, він доводиться до відома таких осіб через офіційний вебсайт адміністративного органу та/або шляхом публікації у друкованих засобах масової інформації із зазначенням суті рішення, порядку ознайомлення з актом та порядку його оскарження.

Адміністративний акт є обов’язковим до виконання з дня набрання ним чинності.

У разі якщо адміністративний акт добровільно не виконано зобов’язаною особою – адресатом адміністративного акта, адміністративний орган приймає рішення про застосування заходу впливу.

Заходами впливу є:

1) вчинення дій за рахунок зобов’язаної особи – адресата адміністративного акта іншою особою;

2) накладення грошового стягнення за невиконання адміністративного акта;

3) безпосередній вплив.

Виконання адміністративного акта забезпечується адміністративним органом, який його прийняв (крім випадків, передбачених законодавством про виконавче провадження).

Адміністративний орган також забезпечує виконання адміністративних актів, прийнятих за результатами розгляду скарг.

У разі коли адміністративний акт не виконано зобов’язаною особою - адресатом адміністративного акта в установлений адміністративним органом строк і передбачена ним дія не може бути виконана іншою особою, адміністративний орган буде виносити постанову про накладення на зобов’язану особу грошового стягнення у розмірі від 70 до 530 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до фізичних осіб, від 175 до 1765 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб або громадських об’єднань, що не мають статусу юридичної особи.

Одночасно із застосуванням грошового стягнення адміністративний орган призначить новий строк для виконання адміністративного акта.

У разі повторного невиконання адміністративного акта у новопризначений строк без поважних причин адміністративний орган у тому ж порядку одноразово накладає на зобов’язану особу грошове стягнення в тому самому або подвійному розмірі.

Якщо виконання дії за власний рахунок зобов’язаної особи чи грошове стягнення, накладене відповідно до закону, не можуть досягти цілі адміністративного акта чи з об’єктивних обставин не можуть досягти мети адміністративного акта, або з об’єктивних обставин не можуть бути застосовані, адміністративний орган може застосувати безпосередній вплив до зобов’язаної особи, якщо законом йому надані відповідні повноваження.

У разі якщо адміністративному органу законом не надані повноваження щодо застосування безпосереднього впливу, за його зверненням адміністративний акт виконується іншим адміністративним органом, який має відповідні повноваження.

Нагадаємо, що суддя КАС ВС Володимир Бевзенко раніше у коментарі нашому виданню зазначив, що цей Закон є «мірилом рішень, дій та бездіяльності суб'єктів владних повноважень». «Цей Закон є конституцією діяльності будь-якого адміністративного органу. І за цим мірилом адміністративні суди вимірятимуть, перевірятимуть, наскільки адміністративні органи законно діяли в адміністративних процедурах за фізичними та юридичними особами. Цей Закон спрямовано затвердження верховенства, правничу та практичну реалізацію правами людини. І головне – він описує, як має ухвалюватися адміністративний акт на користь громадян», - вважає суддя.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду