Конституційний Суд визнав неконституційною статтю, за якою виписували драконівські штрафи «євробляхерам»

18:00, 15 июня 2022
Норма статті 485 Митного кодексу щодо штрафу у 300% несплачених митних платежів за порушення правил митного оформлення визнана неконституційною. За цією статтею штрафували, зокрема євробляхерів та бізнес.
Конституційний Суд визнав неконституційною статтю, за якою виписували драконівські штрафи «євробляхерам»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд визнав неконституційною норму статті 485 Митного кодексу, яка передбачає штраф у розмірі 300% від несплаченої суми митних платежів за незаконний імпорт товарів.

Вказана норма застосовувалась стосовно  осіб, які приганяли в Україну машини на єврономерах, а власники автівок отримували величезні штрафи. Зокрема Жовтневий районний суд міста Запоріжжя  у 2018 році оштрафував власника «євробляхи» на понад мільйон гривень. Рішення підтвердив  Апеляційний суд у Дніпрі.

У 2017 році водій отримав штраф у понад 400 тисяч гривень за ввезення авто з Литви на єврономерах. Його колега за рішенням суду має сплатити понад мільйон гривень штрафу за ввезення авто на «литовських номерах» в режимі транзиту для особистого використання

Варто зазначити, що попри рішення Конституційного Суду у митному кодексі залишилися статті 470 та 481, які передбачають штрафи за ввезення авто на «єврономерах» до 170 тисяч гривень

Окрім «євробляхерів» штрафи за цією статті штрафували і бізнес через неправильний код товару, який планувалося розмитнити чи не підтвердження митної вартості. За даними Державної митної служби у першому півріччі 2021 року накладено штрафи за порушення митних правил на 96 мільйонів гривень, стягнень (конфіскація товарів та штрафи-750 мільйонів гривень).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у 2021 році водії авто на єврономерах мали можливість розмитнити їх на пільгових умовах. За період з 15 червня по 10 листопада було розмитнено 85 тисяч машин на іноземній реєстрації. Бюджет від пільгового розмитнена отримав 3 мільярди гривень.

  Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді