Українцям доведеться доплатити за «безкоштовну» медицину – Рада ухвалила закон

14:31, 1 июля 2022
З програми медичних гарантій виключають високоспеціалізовану медичну допомогу та дозволяють лікарням надавати послуги пацієнтам за плату, розмір якої буде встановлювати заклад охорони здоров’я.
Українцям доведеться доплатити за «безкоштовну» медицину – Рада ухвалила закон
Джерело фото: trostyanets.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила у другому читанні та вцілому законопроєкт №6306 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, який передбачає, що громадянам доведеться офіційно доплатити з власних кишень за «безкоштовну» медичну допомогу. За відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів

Законопроєктом передбачено скорочення перелік послуг, які включаються до програми медичних гарантій, а отже фінансуються з Державного бюджету. З нього виключається третинна(високоспеціалізована) медична допомога. При цьому передбачається і в подальшому фінансування коштом держбюджету медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

До слова третинна (високоспеціалізована) медична допомога - медична допомога, що надається в амбулаторних або стаціонарних умовах у плановому порядку або в екстрених випадках і передбачає надання консультації, проведення діагностики, лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, ведення фізіологічних станів (під час вагітності та пологів) із застосуванням високотехнологічного обладнання та/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності; направлення пацієнта відповідно до медичних показань для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з іншої спеціалізації.

Чинна норма передбачає, що третинна медична допомога надається за медичними показаннями у порядку, встановленому Міністерством охорони здоров’я.

Також передбачається, що заклади охорони здоров'я державної та комунальної форм власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування, які не покриваються програмою медичних гарантій з медичного обслуговування населення, та в інших випадках, встановлених Кабінетом Міністрів України, за плату від юридичних і фізичних осіб. Плата за такі послуги з медичного обслуговування встановлюється закладами охорони здоров’я самостійно. При цьому за словами очільника профільного парламентського комітету Михайла Радуцького передбачається, що уряд буде встановлювати відсоток рентабельності платних послуг. Остаточний перелік платних послуг вочевидь буде чи затверджувати уряд чи МОЗ. Тоді і стане зрозуміло, наскільки схуднуть гаманці пацієнтів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет міністрів підтримав законопроєкт, який передбачає легалізацію медичного канабісу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва