Раді пропонують дозволити на час війни адвокатам, нотаріусам, арбітражним керуючим реєструватися як ФОПи

14:01, 5 июля 2022
Пропонується на час війни дозволити перейти на спрощену систему оподаткування особам, що займаються незалежною професійною діяльністю.
Раді пропонують дозволити на час війни адвокатам, нотаріусам, арбітражним керуючим реєструватися як ФОПи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат з фракції «Слуга народу» Ігор Фріс зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №7518 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність у період дії воєнного стану, яким пропонується дозволити реєструватися адвокатам, нотаріусам, репетиторам та іншим особам, що займаються незалежною професійною діяльністю в якості ФОПів на час воєнного стану. 

Законопроєктом пропонується поряд з фізичними особами–підприємцями та юридичними особами надати можливість, особам, які провадять незалежну професійну діяльність обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності на період дії воєнного стану;

передбачити, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, можуть обрати третю групу спрощеної системи оподаткування;

При цьому зазначається, що особи, які займаються незалежною професійною діяльністю та перейшли на єдиний податок мають право не застосовувати РРО.

Для обрання спрощеної системи оподаткування, згідно до проєкту, особи, які займаються незалежною професійною діяльністю мають подати до контролюючого органу заяву. При цьому до заяви не додається розраунок доходів за попередній рік. Після припинення воєнного стану ФОПи, які провадять незалежну професійну діяльність, які обирають спрощену систему оподаткування подають заяву за загальною процедурою передбаченою цим кодексом.

Наразі доходи громадян, отримані від незалежної професійної діяльності оподатковуються за ставкою 18% плюс 1,5% військового збору. При цьому згідно зі статтею 65.9. Податкового кодексу якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. Отже фізособа не може реєструватися як ФОП лише для незалежної професійної діяльності

Як повідомляла «Судово-юридична газета», подати декларацію платника єдиного податку 2% та сплатити його тепер можна в «Дії».

Додамо, раніше Рада адвокатів роз'яснила, чи може адвокат в якості ФОПа представляти інтереси клієнта в суді.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва