Установить зарплату депутатам на уровне минимального оклада: Зеленский ответил на петицию

11:42, 16 августа 2022
Владимир Зеленский ответил на петицию об установлении размера зарплаты народным депутатам Украины на уровне минимального оклада.
Установить зарплату депутатам на уровне минимального оклада: Зеленский ответил на петицию
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Владимир Зеленский 15 августа ответил на электронную петицию, которой предлагается установить уровень зарплаты всем депутатам Украины на уровне минимального оклада. Петиция набрала 31,7 тысячи голосов из 25 тысяч необходимых.

Ниже приводим ответ Президента Украины на языке оригинала.

«Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 10 червня 2022 року електронну петицію громадянина О.М.Тінякова «Встановити рівень зарплатні всім депутатам України на рівні мінімального окладу», яку підтримали понад 25 тисяч громадян.

Дякую всім, хто долучився до використання такої форми взаємодії влади і суспільства, як електронна петиція, та висловив відповідні пропозиції в питаннях підтримки армії та населення України.

Щодо порушеного в електронній петиції питання стосовно встановлення заробітної плати народних депутатів України та членів Кабінету Міністрів України на рівні мінімального окладу та спрямування коштів на потреби населення та армії зазначаю.

Забезпечення потреб армії та соціальний захист населення завжди залишатиметься незмінним пріоритетом держави, передусім задля досягнення миру та збереження територіальної цілісності України.

Водночас згідно зі статтею 1 Конституції України Україна є правовою державою. Відповідно до частини першої статті 8 Основного Закону в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (стаття 19 Конституції України).

Відповідно до пункту 21 частини першої статті 92 Конституції України виключно законами України визначається статус народних депутатів України. Частиною першою статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» визначено, що щомісячний посадовий оклад народного депутата встановлюється Верховною Радою України. Надбавки до встановленого Верховною Радою посадового окладу народному депутату здійснюються у розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України.

З урахуванням зазначеної норми Закону України Верховна Рада України прийняла Постанову від 7 грудня 2017 року № 2240-VIII «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», якою визначено, зокрема, розміри посадових окладів народних депутатів України та порядок здійснення надбавок.

Також за Законом України «Про Кабінет Міністрів України» умови оплати праці членів Кабінету Міністрів України визначаються відповідно до законодавства.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 304 «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» визначено коефіцієнти співвідношень посадових окладів членів Кабінету Міністрів України до середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності за квартал у середньому по економіці за наявними статистичними даними. Водночас 6 квітня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 406 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 р. № 304», якою встановлено, що до окремого рішення Кабінету Міністрів України, але не раніше 1 січня 2024 року Прем’єр-міністру України, Першому віце-прем’єр-міністру України, віце-прем’єр-міністру України, міністрам, їх першим заступникам, заступникам, Голові та членам Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій надбавка за інтенсивність праці не виплачується. Ураховуючи зазначене, я звернувся до Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення.

В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ».

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Автор Наталья Мамченко

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки