У военнослужащего ухудшилось здоровье, но комиссия сочла его пригодным: суды объяснили, обжалуется ли решение военно-врачебной комиссии

11:09, 15 ноября 2022
Военнослужащему был установлен диагноз гипертоническая болезнь I стадии, гипертоническая ангиопатия сосудов сетчатки глаз, хронический панкреатит, но он был признан ВВК пригодным к военной службе: что решил суд.
У военнослужащего ухудшилось здоровье, но комиссия сочла его пригодным: суды объяснили, обжалуется ли решение военно-врачебной комиссии
Источник фото: armyinform
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В полномочия суда не входит оценка диагноза на предмет того, подпадает ли он под действие статей расписания болезней, состояний и физических недостатков, определяющих степень пригодности к военной службе. Исключительно на врачебные комиссии возложена обязанность по проведению военно-врачебной экспертизы для определения пригодности по состоянию здоровья к военной службе военнослужащих и военнообязанных. В случае наличия сомнения относительно правильности заключения о пригодности лица имеют право обратиться в Центральную военно-врачебную комиссию для пересмотра соответствующего заключения ВВК.

К такому выводу пришли административные суды. 

Зокрема 8 листопада 2022 року Запорізький окружний адміністративний суд розглянув справу 280/4000/22, в якій позивач просив визнати протиправною та скасувати постанову оформлену довідкою військово-лікарської комісії при військовій частині; зобов`язати ВЛК повторно розглянути питання визначення ступеня придатності до військової служби.

Позивач не погоджувався з результатами та висновками обстеження і медичного огляду, вважав, що зазначений у постанові висновок є протиправним, сформованим без проведення належного медичного огляду та обстеження, а також необґрунтованим. Вказував, що має проблеми із здоров`ям, що ускладнює несення військової службу. На підтвердження цього додав копії висновків та консультації медичних спеціалістів.

Відповідач у відзиві на позов зазначив, що Порядок проходження медичного огляду регламентовано Положенням про військову-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затверджене наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 за №402. За рапортом позивача щодо погіршення стану здоров`я, його було направлено на Медичний огляд, який проводиться військово-лікарською комісією шляхом проведення об`єктивного огляду, анамнестичне опитування щодо стану здоров`я, виконання функціональних проб. Медичний огляд був проведений у відповідності до норм законодавства та був зроблений висновок про придатність позивача до військової служби.

Так, позивач солдат за мобілізацією був призваний у березні 2022 року Центральним ОРТЦК та СП м. Запоріжжя. З 15.03.2022 перебуває на військовій службі.

Згідно виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого був направлений в стаціонар до КНП «Міська лікарня №3» Дніпровського району, м. Запоріжжя на обстеженнія.

3.06.2022 року солдат написав рапорт командиру військової частини про направлення його на медичний огляд військово- лікарською комісією, з метою визначення ступеню придатності до військової служби в ЗС України, адже у позивача погіршувалося здоров`я.

3.06.2022 був направлений до військової частини на військово-лікарську комісію з метою визначення ступеню придатності за станом здоров`я для проходження військової служби у лавах ЗС України.

Відповідно до довідки ВЛК від 11.06.2022 встановлений Діагноз: Гіпертонічна хвороба І стадії. Гіпертонічна ангіопатія судин сітківки очей. Хронічний панкреатит без порушення функції. Захворювання, НІ, не пов`язане з проходженням військової служби. На підставі статей 39-в, 54-г графи II Розкладу хвороб, придатний до військової служби.

Також судом встановлено, що позивач з 13.06.2022 року по 21.06.2022 року та з 21.06.2022 року по 24.06.2022 року перебував на стаціонарному лікуванні.

Позивач не погоджувався з висновком військово - лікарської комісії від 11 червня 2022 року з тих підстав, що постійно погіршується здоров`я, загострюються хронічні хвороби, позивач потребує дієти та лікування, зокрема зазначає, що висновок не відповідає результатам проведених медичних обстежень та не відображає реальний стан його здоров`я.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд виходив з наступного.

Відповідно до частини 10 статті 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та з метою якісного проведення призову громадян на строкову військову службу за станом здоров`я, прийняття громадян на військову службу за контрактом, проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби та визначення ступеня придатності льотного складу до льотної роботи, наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008року №402 затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (далі по тексту - Положення №402).

Відповідно до пункту 1.1 розділу І Положення №402 військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, установлює причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Згідно з пунктом 1.2 розділу І Положення №402 військово-лікарська експертиза - це, зокрема, медичний огляд допризовників, призовників; визначення ступеня придатності до військової служби.

Пунктом 2.1 розділу І Положення №402 передбачено, що для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК)) приймають постанови. Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв`язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця.

Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов`язкові до виконання.

З огляду на наведене, враховуючи те, що позивач є військовозобов`язаним, а не призовником чи допризовником, суд зазначає, що його медичний огляд повинен був проводитися саме за графою ІІ Розкладу хвороб, а не за графою І Розкладу хвороб.

Так, п. 3.1 глави 3 Розділу ІІ Положення №402 визначено, що медичний огляд військовозобов`язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

Згідно з п.3.2 глави 3 Розділу ІІ Положення №402 військовозобов`язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.

Кожний військовозобов`язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

Повторний медичний огляд військовозобов`язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров`я, а також військовозобов`язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів.

Відповідно до п. 3.3 глави 3 Розділу ІІ Положення №402 військовозобов`язані, визнані непридатними до військової служби, повторно оглядаються ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання після обов`язкового обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою ІІ Розкладу хвороб, а тих, які мають офіцерське звання, - за графою ІІІ цього Розкладу хвороб.

Пунктом п. 3.8 глави 3 Розділу ІІ Положення №402 встановлено, що за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби і військової спеціальності, ВЛК щодо військовозобов`язаних, яких призивають на військову службу або приймають на військову службу у добровільному порядку за контрактом, виносить одну із таких постанов: «Непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час»; «Обмежено придатний до військової служби»; «Придатний (або непридатний) до військової служби за контрактом, за спеціальністю (вказати спеціальність)»; «Придатний (або непридатний) до військової служби в миротворчій місії за спеціальністю (вказати спеціальність)»; «Придатний до військової служби».

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов`язаного одну із таких постанов: «Придатний до військової служби»; «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)»; «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

Згідно з п. 3.11 глави 3 Розділу ІІ Положення №402 у разі, коли лікарям ВЛК військового комісаріату важко остаточно визначити стан здоров`я військовозобов`язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК військового комісаріату. Якщо обстеження проводилось у військовому лікувальному закладі, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

Згідно з п. 3.12 глави 3 Розділу ІІ Положення №402 якщо військовозобов`язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від прийняття на військову службу, збір), то за поданням військового комісаріату місцеві органи охорони здоров`я направляють військовозобов`язаного на лікування до відповідного лікувального закладу. Після закінчення лікування військовозобов`язаний оглядається ВЛК військового комісаріату.

Судом встановлено, що згідно довідки ВЛК від 11.06.2022 №1258 позивачу встановлений діагноз: гіпертонічна хвороба І стадії. Гіпертонічна ангіопатія судин сітківки очей. Хронічний панкреатит без порушення функцій. Але висновок щодо придатності до військової служби зроблений на підставі статей 39-в (гіпертонічна хвороба І стадії). 54-г (хронічний панкреатит без порушення функції) графи II Розкладу хвороб.

Стосовно аргумента позивача, що хвороби позивача відносяться до пункту «в» статті 54 графи II Розкладу хвороб Положення, а не до пункту «г» графи Розкладу хвороб, що було неправильно зазначено у оскаржуваній довідці та на підставі чого був зроблений висновок щодо придатності.

У довідці ВЛК від 11.06.2022 №1258 діагноз: « хронічний панкреатит без порушення функції», що відповідає пункту "г" ст.54 графи Розкладу хвороб.

Відповідно до пункту "в" ст.54 графи ІІ Розкладу хвороб належать хвороби:

хронічні гепатити з незначним порушенням функцій і (або) мінімальною активністю (мінімальна активність - підвищення показників трансаміназ до 5 разів);

відсутність жовчного міхура без післяхолецистектомічного синдрому через 12 місяців після оперативного лікування;

хронічні холецистити, холангіти з частими (два рази та більше на рік) загостреннями, що потребують стаціонарного лікування;

хронічні панкреатити з частими (два рази та більше на рік) загостреннями з порушенням секреторної та інкреторної функцій.

За цим самим пунктом оглядаються особи за наявності у жовчному міхурі конкрементів, холестеринових поліпів при безсимптомному перебігу.

До пункту "г" ст.54 графи ІІ Розкладу хвороб належать: дискінезія жовчних шляхів, хронічні холецистити, панкреатити з рідкими загостреннями при хороших результатах лікування.

В усіх випадках діагностика хронічного гепатиту проводиться стаціонарно; призовники та військовослужбовці строкової служби, громадяни оглядаються за пунктом "в".

З аналізу вище наведених норм законодавства судом встановлено, що пункту "в" ст.54 графи ІІ Розкладу хвороб передбачає «хронічні панкреатити з частими (два рази та більше на рік) загостреннями з порушенням секреторної та інкреторної функцій та за цим самим пунктом оглядаються особи за наявності у жовчному міхурі конкрементів, холестеринових поліпів при безсимптомному перебігу».

Відповідно до довідки ВЛК від 11.06.2022 №1258 діагноз «хронічний панкреатит без порушення функції», а ні «загострення з порушенням секреторної та інкреторної функцій», тому суд не вбачає порушення в діях ВЛК стосовно вибору пункту ст.54 графи ІІ Розладу хвороб.

Що стосується аргументу позивача, що військово-лікарською комісією взагалі не врахована «Гіпертонічна ангіопатія судин сітківки очей», яка не відноситься до пункту "г" ст.54 графи ІІ Розкладу хвороб.

З цього приводу суд зазначає, що суд не є ВЛК та не може самостійно визначати до якого пункту слід віднести зазначену хворобу очей. Крім того, позивач взагалі не наводить до якого пункту повинна бути віднесена виявлена хвороба, чи наявна зазначена хвороба у переліку Розкладу хвороб та чи впливає це на остаточний висновок ВЛК.

Що стосується діагнозу ВЛК пункт "в" ст.39 графи ІІ Розкладу хвороб (гіпертонічна хвороба І стадії).

Судом встановлено, що до пункту "в" ст.39 графи ІІ Розкладу хвороб належить гіпертонічна хвороба I стадії з підвищеними показниками артеріального тиску (у спокої: систолічного - 140 мм рт.ст. та вище, діастолічного - 90 мм рт.ст. та вище). При І стадії об`єктивні ознаки органічних ушкоджень органів-мішеней та асоційовані клінічні стани відсутні.

Як стверджує позивача, діагноз «Гіпертонічна хвороба І стадії не відповідає медичній документації, яка була надана комісії, як і інші діагнози, у зв`язку з чим позивачем були надані додаткові документи, а саме: виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого КНП «Міська ліканя №3№ від 23.04.2022; Ультразвукове дослідження гептобіліарної системи від 25.05.2022 року; протоколу Ехокардіографії від 04.06.2022; магнітно-резонанспу томографію головного мозку від 06.06.2022 року Медичним центром «Юнімед»; висновку кардіолога від 08.06.2022 року; консультативний висновок про діагноз ОСОБА_1 від КНП «Покровська лікарня».

Після подання позивачем до ВЛК додаткових медичних документів позивач пройшов повторний медичний огляд спеціалістів ВЛК, а саме: терапевта, хірурга, невропатолога, офтальмолога, ЛОРа, дерматовенеролога, психіатра, стоматолога.

Кожний спеціаліст ВЛК записав висновок про стан здоров`я позивача, дату огляду та підписав висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріпив особистою печаткою.

Отже, у спірному випадку з дотриманням положень п.3.12 глави 3 розділу II Положення №402 позивач додатково 03.06.20222 направлявся на медичний огляд до ВЛК в/ч з метою визначення ступеню придатності до військової служби, за результатами якого позивач був визнаний «придатний до військової служби» (довідка ВЛК №1258 від 11.06.2022).

Також суд звертає увагу на правові висновки Верховного Суду у цій категорії справ. Так, Верховний Суд у постанові від 12.06.2020 у справі № 810/5009/18 зробив правовий висновок про те, що до повноважень суду не належить надання оцінки діагнозу на предмет того, чи підпадає він під дію статей розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби.

Зокрема слід зазначити, що у разі наявності сумніву у позивача щодо правильності висновку стосовно ступеня його придатності до військової служби, він мав право звернутися до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду відповідної постанови.

Так, відповідно, п.п. 2.3.3 п. 2.3 розділу І Положення № 402 встановлено, що на Центральну військово-лікарську комісію покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також: розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи; прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України.

Згідно з п.п. 2.3.4 п. 2.3 розділу І Положення № 402 Центральна військово-лікарська комісія має право, зокрема, розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК Збройних Сил України.

Разом з тим, доказів, що позивач звертався до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду висновку відповідача, суду надано не було.

Таким чином, аналізуючи наведені вище вимоги законодавства та встановлені обставини справи, суд дійшов висновку, що спірна довідка ВЛК №1258 від 11.06.2022 є правомірною та такою, що не підлягає скасуванню.

З приводу аргументів позивача, які стосуються призову та медичного огляду який був здійснений у березні 2022 року, суд зауважує, що предметом розгляду у даній справі є довідка військово-лікарської комісії від 11 червня 2022 року №1258, тому суд не надає оцінку аргументам позивача які не стосуються предмету спору.

Отже, суд відмовив позивачу.

Подібну справу розглянув Івано-Франківський окружний адміністративний суд 4 листопада 2022 року, в якій військовозобов’язаний просив скасувати довідку ВЛК стосовно його придатності до військової служби (справа 300/3268/22).

Позивач звернувся до суду з позовом до військово-лікарської комісії (ВЛК) при 1-му Відділі Коломийського районного територіального Центру комплектування та соціальної підтримки, в якому просив визнати протиправною та скасувати постанову, яка оформлена довідкою Військово-лікарської комісії від 09.03.2022 року.

Позовні вимоги мотивовано тим, що у рамках проведення загальної мобілізації у зв`язку з агресією російської федерації проти України позивач пройшов медичний огляд з метою визначення придатності на військову службу. Довідкою від 09.03.2022 ВЛК його визнано придатним до військової служби, яка, на переконання позивача є протиправною та підлягає скасуванню. Позаяк, стан його здоров`я є не задовільним, що унеможливлює ним несення військової служби. Позивач страждає на ішемічну хворобу серця, має фізичні та фізіологічні вади, з важкістю пересувається та задовольняє природньо-необхідні потреби.

Відповідач, в свою чергу, зазначив, що позивач не звертався із заявою про повторний медичний огляд чи направлення в регіональну штатну військово-лікарську комісію. Додатково зазначає, що долучені до позовної заяви копії звернень про повторний медичний огляд дне надходили. На заявах від 09.03.2022 та від 16.03.2022 відмітки про отримання посадовими особами не вчинялись, більше того, осіб з такими ініціалами серед особового складу немає. Відтак, позивач не скористався заходами досудового врегулювання спору, не оскаржував постанову ВЛК при Коломийському РТЦК та СП до обласної (регіональної) ВЛК та центральної ВЛК (надалі, також ЦВЛК).

Суд встановив наступне.

За наслідками проведення медичного огляду ВЛК у складі лікарів-експертів: стоматолога, окуліста, психіатра, дерматолога, лора, невропатолога, травматолога, хірурга та терапевта військовозобов`язаного довідкою від 09.03.2022 визнано придатним до військової служби.

Відповідно до військового квитка 05.04.2022 його зараховано у військову частину.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає наступне.

Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затверджено наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.11.2008 за № 1109/15800 (надалі, також Положення № 402).

Згідно із пунктом 1.1 глави 1 розділу І Положення № 402 військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, установлює причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Відповідно до пункту 1.1 глави 1 розділу ІІ Положення № 402 медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови). Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров`я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов`язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

Медичний огляд проводиться ВЛК, зокрема, з метою визначення придатності до військової служби допризовників, призовників, військовозобов`язаних, резервістів (кандидатів у резервісти).

Позивач вказує, що стан його здоров`я є не задовільним, що унеможливлює проходження військової служби. Позаяк, позивач страждає на ішемічну хворобу серця, має фізичні та фізіологічні вади, з важкістю пересувається та задовольняє природньо-необхідні потреби. У зв`язку з цим, він не може бути придатним до військової служби та підлягає зняттю з військового обліку, а тому оспорювана постанова, яка оформлена довідкою від 09.03.2022 за №25/7/315 є протиправною та підлягає скасуванню.

Суд зазначає, що надання оцінки стану здоров`я позивача та його діагнозам, що визначають ступінь придатності до військової служби, не входить до повноважень суду при вирішенні адміністративної справи.

Так, пунктом 2.3 підпунктом 2.3.3 розділу І Положення № 402 встановлено, що на ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також: розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи; прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України.

Згідно із пунктом 2.3 підпунктом 2.3.4 розділу І Положення № 402 ЦВЛК має право, зокрема, розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК Збройних Сил України.

Отже, у разі наявності сумніву щодо правильності висновку щодо його придатності, позивач мав право звернутись до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду відповідного висновку.

Позивач, вважаючи неправильними висновки лікарів про його обмеженої придатності до військової служби, вправі ініціювати їх перегляд відповідними штатними ВЛК, оскільки виключно на лікарські комісії покладений обов`язок щодо проведення військово-лікарської експертизи для визначання придатності за станом здоров`я до військової служби військовослужбовців та військовозобов`язаних.

Досліджуючи матеріали справи суд встановив, що позивач не звертався до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду висновку відповідача, та не скористався своїм правом на проведення повторно медичного огляду щодо придатності до військової служби.

Тому, підстав вважати, що таке рішення ВЛК є протиправним чи за суттю, чи за процедурою його прийняття наразі суд не вбачає.

Аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у своїй постанові від 30.11.2021 у справі №826/17175/18.

Шодо листів до військово-лікарської комісії при 1-му Відділі Коломийського Районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 09.03.2022 та від 16.03.202, суд ставиться критично, погоджується з доводами відповідача у відзиві на позовну заяву, що такі докази не є належними в розумінні КАС України, не підтверджуть факту реєстрації, вручення, надіслання ВЛК при 1-му відділу Коломийського РТЦК та СП.

Окрім того, позивачем не надано суду жодних доказів щодо його діагнозу та наявності захворювання (травми, контузії, каліцтва), що може ставити під сумнів його придатність за станом здоров`я до військової служби.

За наслідками розгляду даної справи, судом не встановлено протиправності дій військово-лікарської комісії під час складання висновку щодо придатності позивача, про що і сам позивач не зазначає в позовній заяві, а відтак у вимозі щодо визнання протиправною та скасування постанови, оформленої довідкою військово-лікарської комісії необхідно відмовити.

Отже, суд відмовив позивачу.

Автор: Наталя Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде