Чи буде відповідальність за неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: соцмережі коментують

10:29, 8 октября 2021
В управліннях юстиції вишикувалися величезні черги з представників в тому числі громадських організацій.
Чи буде відповідальність за неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: соцмережі коментують
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр юстиції Денис Малюська в особистому пості заявив, що карати за за неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників не будуть.

«Усі налякані великим штрафами за неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників, які почнуть застосовуватися після 11 жовтня.

Так от, у жовтні 2021 штрафів точно НЕ буде (і в листопаді також).

Тому що з огляду на кількість юридичних осіб (більше 1 млн), які повинні подати державному реєстратору відомості про КБВ, та пропускну спроможність реєстраційної системи (наразі відомості подали лише 171 333 юрособи), пропуск дедлайну буде зумовлений об’єктивними причинами. Водночас обов’язковою ознакою будь-якого адмін. правопорушення є наявність вини (ст. 9 КпАП).

На думку Мін’юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юридичної особи, який не подав відомості про КБВ. У таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обґрунтованим та законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення.

Більше того, гіпотетичне притягнення відповідних осіб до адмін. відповідальності не відповідало би меті адміністративного стягнення (ст. 23 КпАП). Коротше кажучи, не рекомендую зараз брати штурмом державних реєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про КБВ.

На переконання Мін’юсту, адміністративний штраф є винятковим заходом та має застосовуватися, коли інші заходи реагування не працюють.

Насамкінець нагадаю, що проблему має остаточно вирішити законопроєкт #5807, який наразі розглядається ВРУ», - йдеться у повідомленні.

В управліннях юстиції вишикувалися величезні черги з представників в тому числі громадських організацій, щоб подати інформацію про кінцевих бенефіціарів власників.

Соцмережі коментують ситуацію.

Нарешті сьогодні, 8 жовтня, до порядку денного Верховної Ради планують включити розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи, №5807.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва