Позови до Верховної Ради щодо Томосу про автокефалію в Україні розгляне ВС

18:16, 31 октября 2018
Справи щодо Томосу про автокефалію Православної Церкви розгляне Верховний Суд.
Позови до Верховної Ради щодо Томосу про автокефалію в Україні розгляне ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд розгляне кілька позовів до Верховної Ради України про визнання протиправною та скасування постанови від 19 квітня 2018 року «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні».

Станом на 30 жовтня 2018 року в провадженні Суду є три таких позовних заяви від різних позивачів. Дві з них будуть розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними матеріалами у строк, встановлений ст. 258 Кодексу адміністративного судочинства України, тобто не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі. Провадження в цих справах відкриті 8 та 9 жовтня поточного року.

Ще одну справу призначено до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 27 листопада 2018 року о 10 год. 30 хв.

З ухвалами Верховного Суду про відкриття провадження у справах та призначення справ до розгляду можна ознайомитися за посиланнями:

справа № П/9901/801/18

справа № П/9901/802/18

справа № 9901/834/18

Верховний Суд інформуватиме про перебіг розгляду зазначених справ, а також повідомлятиме про нові подібні позову, якщо такі надходитимуть до Суду.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», з позовами до Верховного Суду звернулися дві релігійні громади УПЦ Московського патріархату. Вони просять скасувати постанову парламенту про підтримку Томосу про автокефалію.

Депутат Ігор Луценко повідомив, що позов проти українського парламенту до Верховного Суду подав єпископ Макарівський УПЦ Московського патріархату Гедеон (Харон), в миру — Юрій Самуїлович Харон. Саме він вимагає від ВР скасувати постанову Верховної Ради від 19 квітня 2018 року. Ігор Луценко заявляє, що позивач, крім українського громадянства, також має паспорт РФ.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України