Рада суддів підтримала позицію пленуму ВС щодо заморожування зарплат

10:40, 20 ноября 2018
19 листопада відбулося чергове засідання Ради суддів України.
Рада суддів підтримала позицію пленуму ВС щодо заморожування зарплат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На попередньому засіданні РСУ ухвалила рішення про скликання XVI позачергового з′їзду суддів України, і цього разу Раді необхідно було затвердити кількість делегатів від судів, які візьмуть у ньому участь, і склад організаційних комітетів з підготовки та проведення спільних зборів суддів областей.

Крім того, РСУ знов повернулася до обговорення проблем запровадження та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та її підсистеми «Електронний суд».

Також члени Ради підняли питання щодо звернення до парламенту з пропозицією про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя та справедливий суд.

Заслухавши та обговоривши інформацію члена РСУ Андрія Жука, Рада суддів України вирішила:

  1. Висловити позицію Ради суддів України, що ухвалення законодавчих ініціатив, викладених в законопроектах №9000 від 15.09.2018 року «Про державний бюджет України на 2019 рік» та №9258 від 01.11.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в частині зупинення дії (виключення) положень підпункту 3 пункту 24 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», є зазіханням на незалежність суддів та є неприйнятним.
  2. Підтримати позицію пленуму Верховного Суду, висловлену 16 листопада 2018 року, щодо недопущення скасування гарантій незалежності суддів та неприйнятності зупинення на 2019 рік дії (виключення) положень підпункту 3 пункту 24 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
  3. Звернутись до Вищої ради правосуддя з пропозицією надання обов’язкових до розгляду консультативних висновків щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів з приводу законопроектів №9000 від 15.09.2018 року «Про державний бюджет України на 2019 рік» та №9258 від 01.11.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», в яких відтворити позицію щодо неприпустимості ухвалення вказаних законопроектів в частині, що стосується зупинення дії (виключення) положень підпункту 3 пункту 24 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів». 

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя Верховного Суду висловилася про заморожування суддівських зарплат. Проект закону №9258 суперечить суті судової реформи, яка запроваджена в Україні.

Крім того, ми писали, що Міністерство фінансів пропонує зменшити суддівські посадові оклади. За рахунок заощаджених грошей урядовці обіцяють забезпечити соціальний захист населення і зміцнити обороноздатність країни.

 

Автор: Ольга Туева
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси