ВРП розглянула повідомлення Харківського апеляційного адмінсуду про втручання у діяльність судді

18:50, 21 ноября 2018
До ВРП надійшло повідомлення голови Харківського апеляційного адміністративного суду про втручання у діяльність судді цього суду Надії Бартош щодо здійснення правосуддя.
ВРП розглянула повідомлення Харківського апеляційного адмінсуду про втручання у діяльність судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич повідомив, що до Вищої ради правосуддя 24 квітня 2018 року надійшло повідомлення голови Харківського апеляційного адміністративного суду Геннадія Бершова про втручання у діяльність судді цього суду Надії Бартош щодо здійснення правосуддя.

Також 24 квітня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Харківського апеляційного адміністративного суду Бартош Надії Станіславівни про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя, в якому було викладено обставини, аналогічні зазначеним у повідомленні голови суду Бершова Г.Є.

Судді повідомляють, що у провадженні Харківського апеляційного адміністративного суду (головуючий суддя – Бартош Н.С., судді Курило Л.В., Русанова В.Б.) перебувала адміністративна справа за апеляційною скаргою Державної екологічної інспекції в Харківській області на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 17 листопада 2016 року у справі за позовом Державної екологічної інспекції в Харківській області до приватного акціонерного товариства «Харківський коксовий завод» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду.

У судовому засіданні 19 квітня 2018 року після проголошення судового рішення у справі присутня в залі суду як вільний слухач Решетько Олена Сергіївна висловила на адресу судді Бартош Н.С. погрозу про те, що вона та інші особи «... будут обливать судью Бартош синильной кислотой...».

Секретар судового засідання Шалаєва І.Т. надала письмові пояснення щодо цього інциденту, зазначивши, що під час судового засідання 19 квітня 2018 року стала свідком висловлення вільним слухачем Решетько О.С. погроз на адресу судді Бартош Н.С. Зокрема, після проголошення резолютивної частини рішення Решетько О.С. погрожувала, що усі хімічні речовини приватного акціонерного товариства «Харківський коксовий завод» будуть принесені у приміщення суду до судді Бартош Н.С. і суддю буде облито синильною кислотою.

Висловлені Решетько О.С. погрози суддя Бартош Н.С. вважає тиском на суд та реальною загрозою своєму життю та здоров’ю. Суддя зазначає, що протягом 2017–2018 років стосовно неї та членів її родини було вчинено низку злочинів.

«За результатами перевірки обставин, викладених у повідомленнях голови Харківського апеляційного адміністративного суду Бершова Г.Є. та судді цього суду Бартош Н.С., вважаю, що висловлені Решетько О.С. на адресу судді Бартош Н.С. погрози щодо облиття кислотою можуть спричинити виникнення у судді обґрунтованого занепокоєння щодо власної безпеки, що є психологічним тиском на суд. Вказане має ознаки втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя», – підсумував Вадим Беляневич.

На запит члена ВРПз прокуратури Харківської області надійшла відповідь, що 18 травня 2018 року Харківською місцевою прокуратурою № 2 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за повідомленням судді Харківського апеляційного адміністративного суду Бартош Н.С. стосовно втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України. Здійснення досудового розслідування доручено СУ ГУ НП в Харківській області.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання щомісяця інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18 травня 2018 року за повідомленням судді Харківського апеляційного адміністративного суду Бартош Надії Станіславівни про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що харківській судді погрожують облити кислотою. Про погрози на свою адресу Надія Бартош негайно повідомила до Вищої ради правосуддя. 19 квітня після оголошення колегією суддів Харківського апеляційного адміністративного суду рішення про відмову у задоволенні апеляційної скарги Державної екологічної інспекції на постанову Харківського окружного адмінсуду активістка Олена Решетько, присутня в залі суду в якості вільного слухача , заявила, що вона та інші люди: «... будуть обливати суддю Бартош синильною кислотою».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки