Пенсії для військових: Велика Палата роз’яснила, як відбувається перерахунок виплат

17:04, 14 декабря 2018
ВП ВС підтвердила, що військовим пенсіонерам при перерахунку пенсій враховуються лише виплати, встановлені поліцейським.
Пенсії для військових: Велика Палата роз’яснила, як відбувається перерахунок виплат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 12 грудня, Велика Палата Верховного Суду розглянула зразкову справу № 802/2196/17-а, залишила апеляційні скарги пенсіонерів Міністерства внутрішніх справ України за позовом до Ліквідаційної комісії Управління МВС України у Вінницькій області (далі — Комісія), без задоволення, а рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 12 березня 2018 року – без змін, передає прес-служба Верховного Суду.

Спір виник через різне тлумачення учасниками справи положень законодавства щодо переліку видів грошового забезпечення військовослужбовців та його розмірів, що належить враховувати при перерахунку пенсії.

Позивач просив визнати протиправною бездіяльність Комісії щодо нескладання нової довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку його пенсії, а також зобов’язати Комісію виготовити таку довідку й направити її до Пенсійного фонду України.

Зазначеним рішенням Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, ухваленим за результатами розгляду зразкової справи, в задоволенні позову відмовив.

КАС ВС, рішення якого залишила без змін Велика Палата ВС, вказав, що відповідно до ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» перерахунок пенсій особам начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, встановлених законодавством для поліцейських. Підстав для врахування премії у розмірі, в якому її отримував позивач, немає, оскільки таких надбавок і премій не отримували на момент перерахунку поліцейські на відповідних посадах. Таким чином, Комісія правомірно не вказала у довідці про розмір грошового забезпечення надбавку за виконання особливо важливих завдань, яку отримував позивач.

Рішення Великої Палати ВС остаточне та оскарженню не підлягає.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Кабміні розповіли про два етапи підвищення пенсій для військових. До початку 2020 року розмір виплат для військових пенсіонерів зросте вдвічі порівняно з 2017 роком. Найближче підвищення заплановане на 1 січня 2019 року. Військові пенсіонери отримають надбавку в 750 гривень.

Крім того, Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув по суті адміністративну справу за позовом до Кабінету Міністрів України щодо визначення обмеженого переліку підстав для перерахунку пенсій військовим пенсіонерам. Розгляд даної справи тривав з березня нинішнього року.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду