Кваліфкомісія підбила підсумки першого етапу конкурсів до Антикорсуду та ВС

19:51, 10 января 2019
У межах конкурсів до ВС успішно склали іспити 235 кандидатів, у конкурсах до ВАС — 113 кандидатів.
Кваліфкомісія підбила підсумки першого етапу конкурсів до Антикорсуду та ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 10 січня, у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбувся брифінг для журналістів юридичних видань. Про це повідомляє прес-служба ВККС.

Голова Комісії Сергій Козьяков, заступник Голови Комісії Станіслав Щотка, а також члени Комісії Валентина Устименко і Тарас Лукаш поспілкувались із мас-медіа щодо результатів проходження кандидатами етапу кваліфікаційного оцінювання «Іспит» у межах конкурсу до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду.

Як повідомив Сергій Козьяков, наприкінці 2018 року члени Комісії завершили перевірку практичних робіт, виконаних у межах конкурсів до ВС та ВАС, після чого стало відомо, скільки кандидатів успішно виконали завдання та продовжать участь у конкурсі. Результати такі:

  • Касаційний адміністративний суд у складі ВС – 78 кандидатів;
  • Касаційний господарський суд у складі ВС – 48 кандидатів;
  • Касаційний кримінальний суд у складі ВС – 40 кандидатів;
  • Касаційний цивільний суд у складі ВС – 69 кандидатів.

Таким чином, успішно склали іспит у межах конкурсів до ВС 235 кандидатів, з них 76 – кандидати юридичних наук і 17 – доктори юридичних наук. Серед тих, хто продовжує участь у конкурсі, 144 чоловіки й 91 жінка.

За результатами першого етапу конкурсу до ВАС та Апеляційної палати ВАС на посади суддів претендують:

  • Вищий антикорупційний суд – 81 кандидат;
  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду – 32 кандидати.

Отже, загалом успішно склали іспит у конкурсі до ВАС 113 кандидатів, з них 20 – кандидати юридичних наук, 3 – доктори юридичних наук. Серед тих, хто продовжує участь у конкурсі, 84 чоловіки і 29 жінок.

За словами Голови Комісії, попри значне навантаження та конкурсні процедури до Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду, Комісія паралельно виконує й інші завдання.

«У нас також відбувається добір кандидатів на посади суддів, переведення в інші суди, співбесіди в межах кваліфікаційного оцінювання суддів, відрядження в інші суди. Загалом у 2018 році Комісія провела рекордну кількість засідань – 704», – підкреслив Сергій Козьяков.

Заступник Голови Комісії Станіслав Щотка нагадав, що крім шести конкурсів, які наразі тривають, на черзі ще два – до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та апеляційної палати цього суду. В Комісії прогнозують, що після завершення конкурсів у ВС та ВАС паралельно відбуватимуться співбесіди з кандидатами в патентний суд.

Станіслав Щотка також розповів про конструктивну роботу з Громадською радою міжнародних експертів. Це новий досвід для Комісії, адже раніше не доводилось координувати свою роботу спільно з іноземними фахівцями.

«Ми раді, що вже є результат і запрацювала Громадська рада міжнародних експертів. У межах співпраці відбулось декілька офіційних зустрічей і нам вдалось налагодити фахову роботу з ГРМЕ. Гостроти у відношеннях у нас немає, адже обидві сторони дотримуються спільних домовленостей, тому в нас нормальна комунікація», – наголосив Станіслав Щотка.

Окрім того, він додав, що відбулись зустрічі із членами Громадської ради доброчесності, які допомагатимуть Комісії у конкурсі до Верховного Суду. Попередньо узгоджено «дорожню карту» щодо спільної роботи в межах конкурсу.

Секретар кваліфікаційної палати Комісії Валентина Устименко розповіла журналістам, як відбувалась перевірка практичних робіт кандидатів на посади суддів ВС та ВАС, а також, що саме було враховано кожним членом колегії Комісії під час оцінювання робіт.

«Загальні підходи до перевірки практичних завдань викладені у Порядку проведення іспиту та методиці встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання. Роботи перевіряються декількома членами Комісії, які входять до складу колегії. Члени Комісії визначаються щодо єдиного підходу. Наприклад, наскільки кандидат обізнаний з повноваженнями суду тієї чи іншої інстанції. Також допустимість, достовірність доказів, їхня оцінка та ін. Важливо, щоб кандидат визначився, які правовідносини підлягають правовому регулюванню», – розповіла Валентина Устименко.

Насамкінець заступник Голови Комісії Станіслав Щотка запросив журналістів до свого кабінету та продемонстрував, як саме перевіряються практичні роботи на комп’ютері. Член колегії Комісії виставляє бал за кожну роботу, при цьому не відомо, який саме кандидат її виконував. Після виставлення балів програмним комплексом генерується середній бал за роботу.

До того ж члени Комісії зазначили, що дотримуються встановленого графіка проведення конкурсів у Верховний Суд та Вищий антикорупційний суд.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 10 січня на третьому публічному засіданні ГРМЕ повідомила про нову групу кандидатів у Вищий антикорупційний суд, стосовно доброчесності яких у членів Ради виникли сумніви.

Також ми повідомляли, що ВККС перегляне рішення щодо результатів практичних завдань в межах конкурсів до Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду. Засідання Комісії відбудеться у вівторок, 15 січня.

Ще раніше нам стало відомо, що 4 січня відбулося засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на якому розглядалось питання про внесення змін до Регламенту ВККСУ.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва