Кваліфоцінювання суддів: ГРД звернулась до Кваліфкомісії з публічною заявою

16:40, 22 марта 2019
Громадська рада доброчесності вимагає від ВККС відтермінувати співбесіди в межах поновленого кваліфоцінювання.
Кваліфоцінювання суддів: ГРД звернулась до Кваліфкомісії з публічною заявою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Громадська рада доброчесності звернулась до Вищої кваліфікаційної комісії суддів із публічною заявою про відтермінування співбесід в межах поновленого кваліфоцінювання суддів через процедурні порушення, що унеможливлюють якісну перевірку суддів, як того вимагає судова реформа. Про це у четвер, 21 березня, повідомила прес-служба ГРД.

У заяві йдеться про таке:

«ВККС не узгодила із ГРД графік співбесід, а про дату проведення кваліфікаційного оцінювання Рада дізналась лише з офіційного сайту Комісії.

Замість конструктивного діалогу щодо усунення вказаних проблем, у відповідь на наше звернення ми отримали заяву, в якій прес-служба Комісії повідомила з-поміж іншого, що громадськість мала достатньо часу для аналізу суддів та подання своїх висновків. Оскільки був вибраний саме такий канал комунікації (через заяву прес-служби), залишається незрозумілим, чи обрані тональність і зміст заяви є баченням Комісії, чи лише відповідальністю її окремих посадових осіб. У будь-якому випадку вважаємо, що протиставлення ГРД і Комісії, яке прослідковується в заяві, є недоречним, а загострення стосунків між двома органами не сприяє здійсненню судової реформи.

Щодо змістовної частини заяви, вважаємо за необхідне повідомити таке:

1. Інформація про те, що у ГРД було від 4 до 11 місяців для підготовки висновків стосовно суддів, які наразі проходять кваліфікаційне оцінювання, не відповідає дійсності. У листопаді 2018 року закінчився передбачений Законом дворічний термін повноважень попереднього складу Громадської ради доброчесності. Створення нового складу Вища кваліфікаційна комісія необґрунтовано блокувала, про що заявляли 10 громадських організацій-засновниць. У результаті, другий склад Ради був сформований лише 17 грудня 2018 року. Відтоді і до березня 2019-го ГРД аналізувала кандидатів в межах конкурсу до Верховного Суду та подала до ВККС понад 70 висновків, про що достеменно відомо Комісії.

2. ВККС не повідомила ГРД про графік проведення кваліфікаційного оцінювання. Про поновлення співбесід з кандидатами 18 березня члени Ради доброчесності дізнались із сайту Комісії менше, ніж за 10 днів. Таким чином, вчасно не поінформувавши ГРД про проведення співбесід, ВККС порушила встановлені нею ж строки, закріплені в регламенті Комісії від січня 2019 року.

3. Громадська рада доброчесності неодноразово наголошувала на нереалістично коротких строках, встановлених ВККС для оцінювання суддів. В умовах, коли Комісія планує перевірити майже 3500 суддів протягом декількох місяців, не встигаючи при цьому публікувати усі досьє, неможливо здійснити якісний аналіз. А надто - передбачене реформою ефективне очищення судової влади.

4. Також зауважимо, що заклик громадськості про надання прозорості процесу оцінювання суддів стосувався передовсім системи нарахування балів, яка, попри численні звернення громадськості, досі залишається таємницею. ГРД неодноразово вимагала оприлюднення виставлених суддям і кандидатам бали за кожним із критеріїв оцінювання. Нагадаємо, що і процедури ВККС, і результати добору суддів до Верховного Суду вже стали об’єктом неодноразової критики не лише українських експертів, а й на офіційному рівні стратегічних партнерів України — ЄС та США. Зокрема, посол США Марі Йованович відверто заявила, що до найвищої судової інстанції України було відібрано «явно недосконалих кандидатів», тому ВККС має «серйозно поставитися до запитань щодо доброчесності кандидатів на посади суддів».

5. Громадська рада доброчесності сприймає питання політичної незалежності дуже серйозно і невідступно дотримується принципів політичної нейтральності у своїй діяльності. Своєю чергою, закликаємо Комісію врегулювати конфлікт інтересів у зв’язку із присутністю членів ВККС на святкуванні дня народження одного з «суддів Майдану», який також очікує на кваліфоцінювання та інших суддів, які були присутні на тому заході.

З огляду на викладене, повторно закликаємо Вищу кваліфікаційну комісію:

  • узгодити з ГРД реалістичний графік співбесід в рамках кваліфікаційного оцінювання суддів, надавши Раді щонайменше 30 днів на виконання свого завдання в межах судової реформи — аналізу суддів і ухвалення висновків;
  • скасувати норми Регламенту, які встановлюють штучні перешкоди у діяльності ГРД та створюють формальні підстави ігнорувати її висновки;
  • забезпечити повну прозорість процедур оцінювання, яка передбачає оприлюднення інформації щодо того, хто з членів ВККС, яку кількість балів за кожним із критеріїв поставив на всіх етапах оцінювання конкретного судді;
  • врегулювати конфлікт інтересів членів ВККС щодо суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання.»

Раніше «Судово-юридична газета» інформувала, що 20 березня Кваліфкомісія визначила результати кваліфоцінювання 13 суддів місцевих і апеляційних судівУхвалення рішень щодо результатів кваліфоцінювання шести суддів було перенесено або знято з розгляду.

Також ми повідомляли, що 19 березня ВККС визначила результати кваліфікаційного оцінювання 8 суддів місцевих судів5 суддів були визнані такими, що відповідають займаним посадам.

Окрім того, у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України з 11 до 15 березня 2019 року проводився конкурс на зайняття вакантних посад державної служби категорій «Б» і «В».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва