ВРП звільнила суддю Андрія Леонова

15:59, 9 апреля 2019
Суддя вчинив істотний дисциплінарний проступок.
ВРП звільнила суддю Андрія Леонова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 9 квітня розглянула питання про звільнення Андрія Анатолійовича Леонова з посади судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 28 лютого 2019 року. Про це передає прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк поінформував, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 21 листопада 2018 року №3548/3дп/15-18 суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Леонова А.А. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення з посади судді. 

Дисциплінарну справу стосовно судді Леонова А.А. відкрито на підставі скарг голови Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Литвиненка І.Ю.

Скаржник зазначав, що суддя Леонов А.А. систематично вчиняє дії, які є порушенням присяги судді і вимог Кодексу суддівської етики, а саме: зловживає правом на самовідвід, умисно та незаконно відмовляє в доступі до правосуддя, ухиляється від виконання обов’язків слідчого судді, не з’явився на збори суддів, на яких вирішувалося питання щодо збільшення вдвічі кількості слідчих суддів, незважаючи на те, що його було повідомлено про збори; уникає автоматизованого розподілу справ, зловживаючи перебуванням у нарадчій кімнаті тривалий час. Враховуючи наведені обставини, скаржник просив притягнути суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Леонова А.А. до дисциплінарної відповідальності.  

Третя Дисциплінарна палата дійшла висновку, що суддя Леонов А.А. вчинив дисциплінарний проступок, наслідком якого є притягнення судді до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених пунктом 3 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (допущення суддею поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя, зокрема в питаннях дотримання норм суддівської етики та стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду, прояв неповаги до інших суддів). Згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України та статтею 115 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» підставами для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

Підставою притягнення судді Леонова А.А. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Третьою Дисциплінарною палатою обставини, які свідчать, що суддя Леонов А.А. за відсутності належних правових підстав заявляв самовідводи у справах з індексом «1-кс», які були передані йому на розгляд за результатами автоматизованого розподілу матеріалів, тобто зловживав правом на самовідвід, систематично та безпідставно порушував правила самовідводу, фактично ухиляючись у такий спосіб від виконання службових обов’язків судді.

На електронну адресу Вищої ради правосуддя та засобами поштового зв’язку 19 та 22 грудня 2018 року надійшла скарга Леонова А.А. на зазначене рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 28 лютого 2019 року рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 21 листопада 2018 року залишено без змін.

28 лютого 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя  про звільнення судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Леонова А.А. на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

З огляду на наведене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України Андрія Анатолійовича Леонова з посади судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що на засіданні Вищої ради правосуддя 9 квітня розглянуто матеріали щодо звільнення суддів за загальними обставинами, а саме у зв’язку з поданням заяв про звільнення у зв’язку з неспроможністю виконувати повноваження за станом здоров’я та у відставку. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде