Порушення гарантії незалежності суддів: ВРП внесе подання генеральному прокурору

10:19, 24 апреля 2019
ВРП розглянула повідомлення судді Галицького райсуду Львова.
Порушення гарантії незалежності суддів: ВРП внесе подання генеральному прокурору
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 23 квітня 2019 року розглянула повідомлення судді Галицького районного суду міста Львова Віталія Євгеновича Радченка про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що у повідомленні суддя Радченко В.Є. зазначає, що у його провадженні як слідчого судді перебуває клопотання про арешт майна, подане слідчим СУ ГУ НП у Львівській області — старшим слідчим першого відділення (з розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів) СВ Дрогобицького ВП ГУ НП у Львівській області у кримінальному провадженні від 6 жовтня 2017 року.

Суддя зауважує, що у січні 2018 року він, як слідчий суддя, вже вирішував питання щодо надання дозволів на проведення слідчих дій, обрання запобіжного заходу стосовно підозрюваного тощо у цьому кримінальному провадженні.

Вранці 11 січня 2018 року до його кабінету зайшла група громадських активістів, які відрекомендувались учасниками АТО. Ці особи погрожували судді, вживали нецензурну лексику, вимагали звіту про законність ухвалених ним процесуальних рішень та змушували написати заяву про самовідвід у кримінальному провадженні.

Як зазначає суддя, з метою усунення усіх обстави, які б могли викликати сумнів у його неупередженості, ним було заявлено самовідвід від участі у цьому кримінальному провадженні.

На запит члена Вищої ради правосуддя стосовно надання відомостей про вжиті заходи реагування на зазначені у повідомленні судді Радченка В.Є. обставини про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя Генеральна прокуратура поінформувала про надіслання цього листа до прокуратури Львівської області.

Прокуратура Львівської області повідомила, що 15 лютого 2018 року звернення судді Радченка В.Є. з аналогічних питань зареєстровано в Журналі єдиного обліку про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Прокуратура Львівської області зазначила також, що Залізничним ВП ГУ НП у Львівській області 26 лютого 2018 року прийнято рішення про припинення перевірки; у зв’язку із відсутністю достатніх підстав відомості до ЄРДР не вносились; Львівською місцевою прокуратурою №2 підстав для внесення відомостей до ЄРДР також не встановлено.

«Оскільки, повідомлення судді Радченка В.Є. містить відомості, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, дії співробітників Генеральної прокуратури України, якими на порушення вимог статті 214 (початок досудового розслідування) Кримінального процесуального кодексу України відомості за повідомленням цього суддів не внесено до ЄРДР, а повідомлення направлено до прокуратури Львівської області, на мою думку, не можуть вважатися належною реакцією на вказане повідомлення судді. Такі дії не сприяють утвердженню незалежності суддів і порушують законодавчо встановлені гарантії такої незалежності», — підсумував Беляневич.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила внести генеральному прокурору подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури, які допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів в частині невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, за повідомленням судді Галицького районного суду міста Львова Радченка В. Є.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя звільнила у відставку шістьох суддів.

Також ВРП внесе Президентові подання про призначення 16 суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді