Розстрочка виплат сум підвищеної пенсії військовослужбовцю у відставці: ВС розгляне справу

13:20, 29 мая 2019
Суть спору полягає в оскарженні дій відповідача щодо зменшення розміру пенсії.
Розстрочка виплат сум підвищеної пенсії військовослужбовцю у відставці: ВС розгляне справу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 червня 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розгляне зразкову справу за позовом особи, яка отримує пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» до головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. Про це йдеться на сторінці Верховного Суду в Facebook.

Суть спору полягає в оскарженні дій відповідача щодо зменшення розміру пенсії за рахунок виплати з 5 березня по 31 грудня 2019 року 75 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року.

Позивач просив зобов'язати відповідача здійснити перерахунок і виплату пенсії (з урахуванням раніше виплачених сум) з 5 березня 2019 року з урахуванням 100 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року. На обґрунтування позову він зазначив, що рішеннями адміністративних судів першої та апеляційної інстанцій визнано протиправними та нечинними п. 1, 2 постанови КМУ №103 від 21 лютого 2018 року «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб», якими позивачеві фактично зменшено та розстрочено на значний час виплату сум підвищення перерахованої пенсії, які мали б бути перераховані та виплачені в період з 1 січня 2018 року, що порушує право позивача на отримання всієї суми підвищеної пенсії. На переконання позивача, у зв'язку з визнанням протиправними та нечинними зазначених норм вони не можуть бути застосовані до спірних правовідносин при визначенні порядку та розміру виплати йому пенсії.

З ухвалою Верховного Суду від 23 травня 2019 року №Пз/9901/12/19 (№ 160/3586/19) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, які спори вирішуються господарськими судами. Господарські суди вирішують спори, пов’язані з орендою державного та комунального майна.

Також ми писали про простанову КГС ВС щодо здійснення правонаступництва у сфері теплопостачання.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська