ВРП тимчасово відсторонила суддю Оболонського райсуду Києва від здійснення правосуддя

09:02, 7 августа 2019
Суддю на шість місяців відсторонено від здійснення правосуддя.
ВРП тимчасово відсторонила суддю Оболонського райсуду Києва від здійснення правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 6 серпня 2019 року розглянула подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Оболонського районного суду міста Києва Костянтина Анатолійовича Васалатія від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 13 лютого 2019 року №452/2дп/15-19 суддю Оболонського районного суду міста Києва Васалатія К.А. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове, на шість місяців, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсів підвищення кваліфікації із застосування норм Цивільного процесуального кодексу України і суддівської етики та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила відповідне рішення за результатами розгляду об’єднаної дисциплінарної справи стосовно судді Оболонського районного суду міста Києва Васалатія К.А., відкритої за скаргою Зуба С.М. щодо безпідставного затягування та невжиття цим суддею заходів щодо розгляду протягом строку, встановленого законодавством, справи про адміністративні правопорушення та скаргою Кательницького М.С. на дії судді Васалатія К.А. під час розгляду справи за позовом ОСОБА_2 до АБ «Укргазбанк» про повернення строкового банківського вкладу, нарахованих процентів, відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддею Оболонського районного суду міста Києва Васалатієм К.А. під час розгляду справи про адміністративне правопорушення порушено процесуальні строки, встановлені КУпАП. Друга Дисциплінарна палата дійшла висновку, що в діях судді Васалатія К.А. наявний склад дисциплінарного проступку, передбачений пунктом 2 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (невжиття суддею заходів щодо розгляду справи  протягом строку, встановленого законом).

Також Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддею Оболонського районного суду міста Києва Васалатієм К.А. під час розгляду справи за позовом ОСОБА_2 до АБ «Укргазбанк» допущено дії щодо зміни позивача на третю особу з подальшою зміною з третьої особи на позивача, видалення представника позивача із судового засідання, з’ясування обставин, які не належать до предмета доказування у вказаній категорії справ, прийняття відмови від позову без дійсного волевиявлення особи, які свідчать, що суддя допустив порушення принципів диспозитивності, змагальності і рівності всіх учасників процесу.

Крім того, Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що під час розгляду зазначеної справи суддя Васалатій К.А. допустив некоректну, образливу, зневажливу для позивача і його представника поведінку, несумісну з правилами суддівської етики, яка, в тому числі, є проявом неповаги до учасників процесу.

Володимир Говоруха зазначив, що до Вищої ради правосуддя 4 березня 2019 року надійшла скарга Кательницького М.С., 11 березня 2019 року — скарги представника судді Оболонського районного суду міста Києва Васалатія К.А. — адвоката Якими Є.І. та судді Оболонського районного суду міста Києва Васалатія К.А. на вказане рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

За результатами розгляду скарг Вища рада правосуддя ухвалила рішення від 6 червня 2019 року №1559/0/15-19, яким залишено без змін рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 13 лютого 2019 року №452/2дп/15-19 про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Оболонського районного суду міста Києва Васалатія К.А.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила тимчасово, строком на шість місяців, відсторонити суддю Оболонського районного суду міста Києва Васалатія Костянтина Анатолійовича від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням його до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації із застосуванням норм Цивільного процесуального кодексу України і суддівської етики та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Оболонського районного суду міста Києва Васалатієм Костянтином Анатолійовичем курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпра Віталія Циганкова

До того ж Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Карнауха Андрія Станіславовича з посади судді апеляційного суду Чернігівської області.

Крім того, на засіданні 6 серпня ВРП розглянула матеріали щодо звільнення чотирьох суддів за загальними обставинами.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси