Привласнив 20 млн грн Укрзалізниці: екс-нардепу повідомлено про підозру

13:50, 3 октября 2019
Загальна кількість учасників злочину зросла до 10 осіб.
Привласнив 20 млн грн Укрзалізниці: екс-нардепу повідомлено про підозру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 жовтня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили трьом особам про підозру у завданні 20 млн грн ДП «Укрзалізничпостач» (з грудня 2015 року — філія АТ «Укрзалізниця») та замаху на заволодіння ще 44 млн грн цього ж ДП. Про це повідомляється на сторінці НАБУ.

Йдеться про:

- екс-депутата ВР,

- його фінансового радника,

- екс-позаштатного радника глави Адміністрації Президента України в 2015-2016 роках. Оскільки місцезнаходження двох останніх осіб не встановлено, про підозру їм повідомлено в порядку ст. 278, ст. 135 Кримінального процесуального кодексу України.

Дії усіх підозрюваних кваліфіковано за ч.5 ст.27 ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України.

Таким чином, загальна кількість учасників злочину зросла до 10 осіб.

За версією слідства, у 2015 році приватний підприємець звернувся до чинного на той час народного депутата України з проханням у сприянні організації схеми постачання метизної продукції на Укрзалізницю за вдвічі завищеними цінами. Нардеп погодився сприяти у вчиненні злочину, зокрема порадами, фінансовими ресурсами та своїми діловими зв’язками. У цей же час його помічник також долучається до вчинення злочину, — виконує доручення нардепа щодо фінансів та консультує інших учасників схеми.

Народний обранець також звернувся до екс-позаштатного радника глави Адміністрації Президента України, аби він здійснив вплив на службових осіб ДП «Укрзалізничпостач». Службовці ДП мали забезпечити перемогу на торгах та укладення договору постачання метизної продукції за бажаною для учасників злочину ціною. В результаті, за домовленістю, службові особи УЗ допомогли заздалегідь визначеному ТОВ перемогти у конкурсних торгах, після чого уклали угоду на постачання метизної продукції за цінами, що на той момент майже вдвічі перевищували середньоринкові. Внаслідок цього, за версією слідства, «Укрзалізниці» було завдано майнової шкоди у розмірі понад 20 млн грн.

Розслідування наведених фактів НАБУ та САП розпочали у січні 2016 року.

Вже в липні 2016 року були встановлені та затримані перші п’ять підозрюваних осіб, серед яких як представники комерційних структур так і службовці Укрзалізниці.

В жовтні — листопаді 2016 року повідомлено про підозру колишньому в.о. керівника філії ДП «Укрзалізничпостач», а також організатору злочину — бенефіціару ТОВ «Інкомм», який, у зв’язку із втечею від слідства був оголошений у міжнародний розшук. У березні 2017 року справу скерували на розгляд до Солом’янського районного суду м. Києва.

У липні 2017 року чотирьом особам, серед яких представники комерційних структур та службовці Укрзалізниці, повідомлено про підозру у вчиненні аналогічного злочину.

У серпні 2018 року справа за цим епізодом передано до Солом’янського районного суду м. Києва.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд провів підготовче засідання у справі про розкрадання 20 млн гривень Укрзалізниці.

Крім того, ми писали, що Рябошапка планує створити спеціалізовані прокуратури.

Також відомо, що екс-регіонала Вілкула підозрюють в мільйонних розкраданнях.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва