Перекрили проїзд до суду в Миколаєві: ВРП звернеться до Генпрокуратури

10:51, 16 декабря 2019
ВРП вжила заходів реагування за повідомленням голови Миколаївського окружного адміністративного суду щодо загрози належному функціонуванню суду.
Перекрили проїзд до суду в Миколаєві: ВРП звернеться до Генпрокуратури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 12 грудня розглянула повідомлення голови Миколаївського окружного адміністративного суду Брагара Віталія Станіславовича щодо ситуації зі здійсненням правосуддя у суді, передає прес-служба ВРП.

Як поінформував доповідач — член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, у повідомленні зазначено, що Миколаївський окружний адміністративний суд із березня 2017 року розташований у приміщенні на території колишнього заводу «Кристал». Прохід та проїзд на територію суду можливий лише через приміщення та територію, що належать на праві приватної власності іншим юридичним особам. Зокрема, земельна ділянка, через яку здійснювався проїзд до суду автотранспорту, належить концерну «Титан».

Як повідомляє голова суду, восени 2018 року концерн «Титан» обгородив парканом свою земельну ділянку, проте за домовленістю здійснював пропуск автотранспорту та відвідувачів до приміщення суду.

15 жовтня 2019 року концерн «Титан» повністю перекрив проїзд та прохід через свою територію, пояснивши це виробничою необхідністю.

У зв’язку з цим наразі прохід до суду можливий лише через приміщення та територію, що належить іншій організації, а проїзд на територію суду неможливий.

Голова Миколаївського окружного адміністративного суду Брагар В.С. зауважує, що за таких умов виникла реальна загроза належному функціонуванню суду та можливі перешкоди здійсненню правосуддя. Зазначає, що підрозділ Національної гвардії України, який здійснює охорону суду, позбавлений можливості доставляти військовослужбовців на об’єкт, що охороняється, ускладнені доставка поштової кореспонденції та отримання документів, що доставляються фельд’єгерською службою, прибирання та вивіз сміття. У разі виникнення надзвичайної ситуації неможливий оперативний проїзд до будівлі суду підрозділів Національної гвардії України, поліції, підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, швидкої допомоги.

За результатами перевірки повідомлення встановлено таке.

15 листопада 2019 року Рада суддів України поінформувала, що повідомлення голови Миколаївського окружного адміністративного суду Брагара В.С. про наявність реальної загрози функціонуванню суду та можливі перешкоди здійсненню правосуддя передане голові комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Кравчуку В.М. для розгляду та внесення пропозицій.

На запит члена Вищої ради правосуддя Державна судова адміністрація України 8 листопада 2019 року повідомила, що розглянула листа голови Миколаївського окружного адміністративного суду щодо перешкоджання діяльності суду шляхом повного перекриття проїзду та проходу через територію, яка належить концерну «Титан», про що інформувала Миколаївський окружний адміністративний суд, та повідомила, що звернулася до голови Служби безпеки України та міністра внутрішніх справ України щодо сприяння вирішенню питання про забезпечення належних умов діяльності вказаного суду з метою забезпечення гарантованої Конституцією України доступності правосуддя для кожного.

Крім того, Державна судова адміністрація України запропонувала керівництву суду укласти з концерном «Титан» договір сервітуту на право проходу та проїзду через земельну ділянку.

На запит члена Вищої ради правосуддя слідче управління Головного управління Національної поліції в Миколаївській області повідомило, що слідчим відділом Заводського відділення поліції  ГУ НП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 15 жовтня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактом втручання в діяльність судових органів з метою перешкодити виконанню суддями службових обов’язків шляхом блокування вільного проїзду службового транспорту до будівлі Миколаївського окружного адміністративного суду.

«Перевіривши повідомлення голови Миколаївського окружного адміністративного суду Брагара В.С., вважаю, що наявні підстави для вжиття Вищою радою правосуддя заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя», — підсумував Андрій Овсієнко.

Розглянувши повідомлення голови Миколаївського окружного адміністративного суду Брагара Віталія Станіславовича щодо ситуації зі здійсненням правосуддя у суді, Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15 жовтня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України; звернутися до Ради суддів України щодо проведення перевірки організації діяльності Миколаївського окружного адміністративного суду з метою встановлення обставин за фактами, вказаними у повідомленні голови Миколаївського окружного адміністративного суду Брагара Віталія Станіславовича.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що було внесено зміни до Регламенту Вищої ради правосуддя.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська